Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνική διάκριση στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας

Η Αριάν Λαμπέντ ,πρωταγωνίστρια της ελληνικής ταινίας «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη απέσπασε το βραβείο Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο 67ο φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας, η αυλαία του οποίου έπεσε το Σάββατο το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι μια ακόμη ελληνική ταινία διακρίνεται με βράβευση μέσα σε ένα διάστημα δυο χρόνων μετά τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάνες και την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου στο Λοκάρνο.

Σε ταινία που σκηνοθέτησε επίσης γυναίκα, η αμερικανίδα Σοφία Κόπολα, δόθηκε και το ανώτατο βραβείο της εφετινής Μόστρα, ο Χρυσός Λέοντας, ενώ ένας άλλος αμερικανός, ο Βίνσεντ Γκάλο είναι ο ηθοποιός που απέσπασε το βραβείο Coppaκαλύτερου ηθοποιού για την αντιπολεμική ταινία «Essentialkilling» του Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Με την υπερβολική βράβευση του Αργυρού Λέοντα σκηνοθεσίας και του βραβείου σεναρίου διακρίθηκε η ισπανική ταινία του Αλεξ ντε λα Ιγκλέσιας «Η θλιμμένη μπαλάντα της τρομπέτας» μια αλληγορία πάνω στην σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας με κεντρικά πρόσωπα δυο κλόουν.

Το βραβείο καλλιτεχνική συμβολής πήρε ο Μιχαήλ Κρίτσμαν για την ρωσική ταινία «Σιωπηλές ψυχές» του Αλεξέι Φεντορτσένκο η οποία κέρδισε επίσης το βραβείο της διεθνούς ένωσης κινηματογραφικών κριτικών (Fipresci).

Ενας ειδικός Λέοντας δόθηκε στον αμερικανό σκηνοθέτη Μόντι Χέλμαν για την εντός συναγωνισμού ταινία του «Roadtonowhere».

Το «Attenberg» που συζητήθηκε πολύ κατά την διάρκεια της διοργάνωσης εστιάζει στην περίπτωση μιας αντικοινωνικής κοπέλας (Λαμπέντ) που ζει με τον καρκινοπαθή πατέρα της σε κάποια ανώνυμη ελληνική επαρχία. Η ταινία της Τσαγγάρη απέσπασε επίσης το παράλληλο βραβείο Lina Mangiacapre στις βραβεύσεις Collateral.

Στα άλλα προγράμματα η ταινία «Beyond», σκηνοθετικό ντεμπούτο της σουηδής ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Περνίλα Ογκαστ απέσπασε το βραβείο του προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής στο οποίο συμμετείχε η ελληνική ταινία «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα.

Στα βραβεία για τις μεγάλου μήκους ταινίες του τμήματος Ορίζοντες η μεξικάνικη ταινία του Νικολα Περέδα «VeranodeGoliat» απέσπασε το πρώτο, ενώ το ειδικό επιτροπής δόθηκε στο ολλανδικό «Forgottenspace» των Νοέλ Μπουρκ και Αλαν Σέκουλα.

Πηγή: Το Βήμα (11.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου