Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Έκθεση σπάνιων νομισμάτων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Σπάνια νομίσματα που γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω στο χρόνο και αντιπροσωπεύουν περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης θάλασσας και της Μικράς Ασίας εκτίθενται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

« Η νομισματική συλλογή του ΙΜΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μικρασιατική συλλογή στον κόσμο και έφτασε στην Ελλάδα το 2007, από ένα Γερμανό συλλέκτη που ήθελε να την πουλήσει. Εκτίθεται τώρα ένα κομμάτι της, αλλά σταδιακά θα εκτεθεί ολόκληρη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νομίσματα που απεικονίζουν θεούς και θεότητες της αρχαιότητας, νύμφες και ήρωες οι οποίοι λατρεύονταν στην πόλη ή το βασίλειο που εξέδιδε το νόμισμα, αναπαραστάσεις ναών και δημόσιων κτηρίων, αγάλματα που κοσμούσαν ιερά ή δημόσιους χώρους, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ακόμα και θέματα από την Ιλιάδα.

Το πιο σπάνιο νόμισμα είναι φτιαγμένο από ήλεκτρο, ένα κράμα αργυρού και χρυσού. «Είναι μεγάλη η αξία του και κόπηκε στη Λυδία ή την Ιωνία στα μέσα του 6ου αιώνα π.χ.», αναφέρει ο Θάνος Σίδερης, προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Τα νομίσματα παρέχουν πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα, όπως η διεξαγωγή πολεμικών συγκρούσεων, η μετονομασία πόλεων, η κτίση πόλης ή αποικίας, ή σύναψη συμμαχίας μεταξύ πόλεων.

Η έκθεση θα λειτουργεί για ακόμα οκτώ μήνες και δέχεται και μαθητές.

Πηγή: Η Καθημερινή (16.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου