Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Εγκαίνια της έκθεσης «Αιτία θανάτου: Ευθανασία» στο Μουσείο Μπενάκη

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Αιτία θανάτου: Ευθανασία», έγιναν απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ανοίγοντας την έκθεση με τα 96 έργα, φιλοτεχνημένα από 18 καλλιτέχνες - ψυχικά ασθενείς μετά την πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τα οποία έπεσαν θύματα του ναζιστικού προγράμματος ευγωνικής την περίοδο 1939-1945 στους θαλάμους αερίων, ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης Τόμας Ρέσκε, ανέφερε απόψε:

«Εδώ δεν θα δείτε μόνο καλλιτεχνικά αριστουργήματα ή περίεργης αισθητικής έργα αλλά και κάποια μικρότερης αισθητικής αξίας, λιγότερο λαμπερά, όπως και κάποια που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Κυρίως, θα δείτε έργα που αποτελούν ένα νησί σε μία θάλασσα καταστροφής. Έργα όχι μόνο αισθητικά αλλά και τεκμήρια της τραγικής ζωής, με τις πολύ ειδικές εμπειρίες που είχαν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή τους».

Την έκθεση «Αιτία θανάτου: Ευθανασία», με έργα της συλλογής Prinzhorn, χαιρέτησαν απόψε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, ο ψυχίατρος Νίκος Τζαβάρας, πρόεδρος της ελληνικής ψυχιατρικής εταιρίας η οποία διοργανώνει την έκθεση και ο ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασσανάκης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης.

Πηγή: Η Καθημερινή (20.01.2011).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου