Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Αυστηροί ενδυματολογικοί κανόνες στα πανεπιστήμια της Τεχεράνης

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars δημοσίευσε τον κατάλογο των πανεπιστημίων, σε όλη τη χώρα, στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι κανονισμοί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιο λόγο επελέγησαν τα συγκεκριμένα και όχι άλλα ανώτατα ιδρύματα.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται στις γυναίκες «να φορούν καπέλα χωρίς μαντίλες, στενά και κοντά τζιν και σκουλαρίκια σε όλο το σώμα εκτός από τ' αυτιά». Εκτός... νόμου τίθενται επίσης τα τατουάζ, τα μακριά νύχια, τα αυτοκόλλητα κοσμήματα δοντιών, τα στενά πανωφόρια και τα φωτεινά χρώματα στα ρούχα.

Στους άνδρες απαγορεύεται στο εξής να βάφουν τα μαλλιά τους, να βγάζουν τα φρύδια τους, να φορούν στενά ρούχα, πουκάμισα με «πολύ κοντά μανίκια» και κοσμήματα.

Οι αρχές συνήθως εκδίδουν απαγορεύσεις ενόψει του καλοκαιριού, όταν οι γυναίκες φορούν πιο ελαφρά ρούχα και πολύχρωμες μαντίλες. Τα τελευταία χρόνια όμως οι κανόνες έχουν επεκταθεί και στη χειμερινή μόδα. Οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για πιο αυστηρούς ελέγχους στην «ανήθικη συμπεριφορά» των φοιτητών αφότου ανήλθε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Πηγή: Το Βήμα (10.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου