Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Ο «εθισμός» στις οθόνες αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων

Όσοι περνούν πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων ακόμη και αν γυμνάζονται, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αίτια εκτοξεύεται για εκείνους που μένουν «κολλημένοι» σε μία οθόνη για περισσότερες από τέσσερις ώρες καθημερινά, ανεξαρτήτως της φυσικής τους κατάστασης.

«Η ανάλυσή μας υποδεικνύει ότι όσοι περνούν δύο ή περισσότερες ώρες μπροστά από μία οθόνη σε καθημερινή βάση, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων» εξήγησε ο δρ. Εμμανουήλ Σταματάκης του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο University College London. Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική έρευνα που εξετάζει τη σύνδεση της παρακολούθησης τηλεόρασης με τα καρδιακά επεισόδια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα άτομα που παρακολουθούν περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα ή απασχολούνται σε καθιστική εργασία, εμφανίζουν 48% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και 125% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοαγγειακά νοσήματα. Όπως διαπιστώθηκε, παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η σωματική άσκηση δεν επηρέασαν αρνητικά ή θετικά τα αποτελέσματα. «Ο κίνδυνος δεν μετριάζεται από την άσκηση, εύρημα που υπογραμμίζει την ανάγκη συστάσεων για τη δημόσια υγεία» προσέθεσε ο δρ. Σταματάκης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of American College of Cardiology.

Πηγή: Το Βήμα (11.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου