Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

"Ας μιλήσουμε για τον Πικιώνη" στο Μουσείο Μπενάκη

Συνάντηση με τίτλο «Ο Πικώνης σήμερα» οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης έργων του κορυφαίου αρχιτέκτονα που φιλοξενείται ήδη στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Στους ίδιους χώρους θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Στις εργασίες συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, παλιοί μαθητές του Πικιώνη αλλά και νεότεροι ερευνητές, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί ειδικά με το έργο του και έχουν συντάξει και δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα, στόχος είναι να επιχειρηθεί μια αποτίμηση της παρουσίας του στο παρόν, ελληνικό και ξένο. Με μεγαλύτερη σαφήνεια, ο τίτλος της συνάντησης απηχεί ακριβώς την ανάγκη προσέγγισής του με σύγχρονη ματιά και με σύγχρονα αναλυτικά εργαλεία.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης (Σάββατο 5 Φεβρουαρίου), μετά τους χαιρετισμούς του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή του Μουσείου, και της Μάρως Αδάμη, υπεύθυνης του Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια ομιλία από τον Δημήτρη Φιλιππίδη, θα ακολουθήσει η γενική εισαγωγική ομιλία του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου και η βραδιά θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Δημήτρης Πικιώνης. Η ανάγκη του κοινού και του κύριου» από τη σειρά Παρασκήνιο.

Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή 6 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθούν οι καθαυτό ομιλίες της συνάντησης, οι οποίες θα μοιραστούν σε τέσσερις συνεδρίες με δύο ενότητες συζήτησης.

Η έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης 1887-1968» διαρκεί ως τις 13 Μαρτίου 2011. Πρόκειται για την παρουσίαση του συνόλου, σχεδόν, του έργου του Πικιώνη από το αρχείο του, το οποίο έχει περιέλθει από το 2001 στην κατοχή του Μουσείου- δωρεά της οικογένειάς του.

Πηγή: Το Βήμα (28.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου