Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Βρήκαν αρχαίο οινοποιείο ηλικίας 6.000 ετών στην Αρμενία

Το αρχαιότερο οινοποιείο της γης ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αρμενία. Πρόκειται για μία «πλήρη» εγκατάσταση σε σπήλαιο στον Καύκασο με πατητήρι, υπολείμματα σταφυλιών και αποθηκευτικούς χώρους. Είναι ηλικίας 6.000 ετών ( χρονολογείται γύρω στο 4.000 π.Χ.) και επειδή βρίσκεταικοντά σε νεκροταφείο προϊστορικού οικισμού εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα το κρασί χρησιμοποιείτο σε λατρευτικές τελετές.

«Υπάρχει ένα μικρό πατητήρι μήκους ενός μέτρου, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να έβγαζαν μούστο από τα σταφύλια με την πίεση των ποδιών τους. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα υπολείμματα των σταφυλιών ανήκουν στην ποικιλία Vitis vinifera vinifera η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα στην ίδιαπεριοχή για να παράγεται κρασί» δήλωσε ο συνυπεύθυνος της ανασκαφής Γκρεγκόρι Αρσιάν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Αντζελες.

Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας ανακοινώθηκαν από τη National Geographic Society και δημοσιεύθηκαν στην διαδικτυακή έκδοση της αμερικανικής Journal of Archaeological Science.

Εγκατάσταση αρχαίου οινοποιείου που να συγκρίνεται με αυτό της νοτιοανατολικής Αρμενίας είχε μέχρι σήμερα εντοπισθεί στην Αίγυπτο και είναι λίγο μεταγενέστερης εποχής. Χρονολογείται γύρω στο 3.500 π.Χ. Πάντως η συγκεκριμένη ορεινή περιοχή της Αρμενίας έγινε γνωστή πρόσφατα και λόγω μιας άλλης σημαντικής ανακάλυψης. Εκεί βρέθηκε το παλαιότερο σωζώμενο παπούτσι, ένα δερμάτινο υπόδημα ηλικίας περίπου 5.500 ετών.

Πηγή: Το Βήμα (11.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου