Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

Με αφορμή τoν εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Τρίτη 8/2/2011), το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σας προτείνει να ενημερώστε τους μαθητές σας για το θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό; Επιτρέψτε μας να σας προτείνουμε μερικούς τρόπους:

Συζητήστε στην τάξη με τους μαθητές θέματα σχετικά με την προστασία από επιθέσεις κυβερνοεκφοβισμού, παραβίασης της ιδιωτικότητας, εθισμού από ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποξένωσης, ηλεκτρονικής απάτης, κλπ.

Ζητήστε από τους μαθητές σας να πραγματοποιήσουν ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες για θέματα όπως ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιεχόμενο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ελαχιστοποίηση της ηλεκτρονικής παρενόχλησης, κλπ.

Ενημερώστε τους συναδέλφους σας, οργανώνοντας μία συζήτηση στο σύλλογο διδασκόντων με ενδεικτικά θέματα όπως η ορθολογική χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, η προστασία ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, η αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεκφοβισμού, τα ακατάλληλα σχόλια ή περιεχόμενο σε αντίστοιχους ιστότοπους.

Οργανώσετε μία εκδήλωση σε επίπεδο σχολείου για την παροχή οδηγιών προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα τους οδηγούς και τα φυλλάδια από την ιστοσελίδα Χρήσιμο Υλικό που είναι αναρτημένο στον Ενημερωτικό Κόμβο ΠΣΔ για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και να τα μοιράσετε εκτυπώνοντας τα στην εκδήλωση.

Ενημερώστε τους γονείς. Ο πιο απλός τρόπος είναι να τους στείλετε το ειδικό ενημερωτικό υλικό που υπάρχει στον ενημερωτικό κόμβο http://internet-safety.sch.gr.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να σκεφθείτε περισσότερους και καλύτερους τρόπους προσέγγισης του θέματος.

Τονίζουμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα το υλικό που είναι αναρτημένο στον Ενημερωτικό Κόμβο ΠΣΔ για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr. Εκεί θα βρείτε επιλεγμένα νέα, βίντεο ευαισθητοποίησης και ποιοτικό ενημερωτικό / εκπαιδευτικό υλικό. Μέρος του υλικού έχει παραχωρηθεί από το SaferInternet στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ.

Αν δημιουργήσετε δικό σας υλικό και θέλετε να το μοιραστείτε με τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας, μπορείτε να μας το αποστείλετε στο intener-safety@sch.gr ή αν είναι βίντεο να το αναρτήσετε στο http://vod.sch.gr.

Τέλος, σας καλούμε να γίνετε μέλη της Online Κοινότητας ΠΣΔ για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://blogs.sch.gr/groups/internet-safety/ ή να εγγραφείτε στην ενημερωτική λίστα επικοινωνίας http://list.sch.gr/mailman/listinfo/safetynet.

Και μην ξεχνάτε ! Αν υποπέσει στην αντίληψή σας ιστότοπος με ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο ενημερώστε την υπηρεσία ελέγχου περιεχομένου ΠΣΔ στο cachemaster@sch.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου