Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Το πρόγραμμα του Megaron Plus στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου 2011

Η αποτύπωση των νέων τάσεων αλλά και η αναζήτηση και ο προβληματισμός γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία συγκροτούν τον βασικό προσανατολισμό του Megaron Plus, του πολυσχιδούς προγράμματος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και των ιδιαίτερων δυσχερειών τις οποίες διέρχεται η χώρα μας, το Megaron Plus εν προκειμένω επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα με όλες τις εκφάνσεις της, διεθνείς και εσωτερικές: η οικονομία, η ανάπτυξη, η ενέργεια, η οικολογία, η πόλη, η κοινωνία, η εκπαίδευση, η τέχνη, η επιστήμη, η ψυχολογία και η δικαιοσύνη είναι μερικά μόνο από τα πεδία «δράσης» του προγράμματος ενώ μεγάλη σημασία δίνεται και σε ζητήματα τα οποία αφορούν την υγεία αλλά και θέματα μεταφυσικής.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του Megaron Plus για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου 2011 η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα , ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ κ. Ιωάννης Μάνος ανακοίνωσε την πρόθεση του Μεγάρου να τιμήσει τέσσερις μεγάλες προσωπικότητες: τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατό του), τον Οδυσσέα Ελύτη (επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του), τον Στρατή Τσίρκα (με αφορμή επίσης τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του) αλλά και τη σπουδαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί η οποία χάθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα των σχετικών εκδηλώσεων θ΄ανακοινωθούν προσεχώς.

Το πρόγραμμα του Megaron Plus στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου 2011

Διαλέξεις

- Διάλεξη του τούρκου, τιμημένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Ορχάν Παμούκ με τίτλο «Τί γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα;» (11/1, στις 19.00)
- Διάλεξη της γαλλίδας Μαρί Ντ΄Ενεζέλ με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το τέλος με αξιοπρέπεια». Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (13/1, στις 19.00)
- Διάλεξη του γάλλου αρχιτέκτονα τοπίου και συγγραφέα Ζιλ Κλεμάν με τίτλο «Από τον Κήπο εν κινήσει στον Πλανητικό Κήπο» (8/2, στις 19.00)
- Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μιλά με θέμα «Η Δύναμη της Απώλειας: Η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις» (9/3, στις 19.00)
- Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, ψυχίατρος- ψυχαναλυτής, μιλά με θέμα «Τα στάδια ψυχικής ανάπτυξης του ενήλικου ατόμου και το νόημα της ζωής» (5/4, στις 19.00)
- Ο Κλήμης Ναυρίδης, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει με θέμα «Ψυχολογία της κρίσης» (11/5, στις 19.00)
- Διάλεξη του ιταλού συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι (19/5, στις 19.00)
- Τέλος, στις αρχές Ιουνίου, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κική Δημουλά και ο Τίτος Πατρίκιος συνομιλούν για ποίηση

Θεματικοί Κύκλοι

- Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Φιλοσοφία και κοινωνία», ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Ε.Μ.Π θα δώσει διάλεξη με θέμα «Επαγγελματικές Δεοντολογίες» (Επιχειρήσεων και ατόμων). Στις 20/1, στις 19.00
- Ενταγμένη στον ίδιο κύκλο είναι και η δεύτερη διάλεξη του Θεοδόση Π. Τάσιου με τίτλο «Τέχνη για τον λαό;» (2/5, στις 19.00)
- Στον κύκλο διαλέξεων με θέμα «Σημείον αντιλεγόμενον» εντάσσονται οι ομιλίες «Οι Ελληνες και το περιβάλλον» του Γ. Παμπούκη και «Απεικόνιση της φύσης στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική» της Μαίρης Κωνσταντουδάκη ( 4/4, στις 19.00). Στον ίδιο κύκλο εντάσσεται και η διάλεξη του Μιχάλη Κοπιδάκη «Ο ελληνιστής Ενγκελς και ο βιβλικός Μαρξ» καθώς και του Γιάννη Βενέρη με τίτλο «Ο κομμουνισμός ως θρησκεία» ( 23/5, στις 19.00)

Διεθνή Συμπόσια- Συναντήσεις

- Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, συγγραφέας και μεταφραστής συζητά με τον Γιώργο Δερτιλή και την Κατερίνα Σχινά επάνω στο τρίπτυχο «λόγος- αντί λόγος- δι άλογος» ( 25/1, στις 19.00)
- «Το σχολείο αλλάζει;». Το εν λόγω ερώτημα αποτελεί το θέμα συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1/2, στις 19.00)
- «Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Η μάχη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ». Συζήτηση που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. (21/2, στις 19.00)
- «Η κρίση στην Ελλάδα και πώς τη βλέπουν οι άνθρωποι της Επιστήμης». Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μποδοσάκη (1/3, στις 19.00)
- «Ατιμωρησία και Κράτος Δικαίου» σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων (17/3, στις 19.00)
- «Πράσινη, Αποδοτική και Βιώσιμη - Ο στόχος για την Ελληνική Ενεργειακή Οικονομία» (22/3, στις 19.00)
- «Συμπόσιο για την πόλη» με τη συμμετοχή διαννοουμένων, λογοτεχνών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων (12/4, στις 19.00)
- «Τα αντικίνητρα στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» (14/4, στις 19.00)

Εκπαιδευτικό Εργαστήρι

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού, διοργανώνεται έκθεση- εργαστήρι (για παιδιά 6-12 ετών) με τίτλο «Ενα αλλιώτικο τσίρκο» από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 23 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιό του, οι μικροί φίλοι του Megaron Plus θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του Αλεξάντερ Κάλντερ, ενός σημαντικού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα.

Πηγή: Το Βήμα (11.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου