Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο δανός συγγραφέας Γενς Κρέστιαν Γκρένταλ

Το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου, και ενώ αστυνομικές δυνάμεις απέκλειαν το κέντρο της Αθήνας γύρω από τη Νομική Σχολή, όπου οι καταληψίες μετανάστες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με εισαγγελείς και πρυτανικές αρχές, στο νεοκλασικό του Δανικού Ινστιτούτου στην Πλάκα Δανοί της Ελλάδας και φίλοι της δανικής λογοτεχνίας υποδέχονταν τον συγγραφέα Γενς Κρέστιαν Γκρένταλ.

Γεννημένος στο Λίνγκμπι, βόρεια της Κοπεγχάγης, το 1959, ο πανύψηλος Γκρένταλ είναι ένας μειλίχιος γίγαντας. Σπούδασε Κινηματογράφο και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1985, την ίδια χρονιά που απέκτησε και το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του. Από τους επιφανείς συγγραφείς στη χώρα του, έχει γράψει δεκαπέντε και πλέον μυθιστορήματα και έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες. Στη Γαλλία τον αγαπούν ιδιαίτερα. Μάλιστα, πέρυσι τον τίμησαν με τον τίτλο του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων και άλλες τιμές στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στο Παρίσι. Αλλά και στον αγγλόφωνο κόσμο τον εκτιμούν. Το έργο του «Et andet lys» (2002) _ «An Altered Light» (2005) στην αγγλική του μετάφραση _ ήταν υποψήφιο για το αναγνωρισμένο βραβείο Ιnternational IMPAC Dublin Literary Award το 2006.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν μονάχα δύο τίτλοι του: «Ο ήχος της καρδιάς» (Πόλις, 2005) και «Βιρτζίνια» (Πόλις, 2007). Καπακωμένα μυστικά και ερωτήματα του παρελθόντος που έμειναν αναπάντητα αναζητούν στο παρόν εξιλέωση και απαντήσεις. Τυχαία _ αλλά μοιραία _ γεγονότα αφυπνίζουν τους ήρωές του και τους οδηγούν σε ταξίδια στην παιδική ηλικία προκειμένου να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να ερμηνεύσουν τη ζωή τους.

Ο Γκρέντελ ενδιαφέρεται κατά βάση για τους πυρήνες της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι ιστορίες του αναπτύσσονται γύρω από θέματα που συνήθως αποκαλούμε κλασικά: η αναζήτηση νοήματος στη ζωή, οι σχέσεις με τον εαυτό μας, με την οικογένεια, με τους άλλους. Επαναλαμβανόμενο θέμα ο έρωτας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μοναχικοί άνθρωποι βγαίνουν από την απομόνωσή τους, είπε ο συγγραφέας, και συνδέονται με τους άλλους, με τον κόσμο.

Για αυτά και περισσότερα θέματα συζήτησε στο Δανικό Ινστιτούτο με τη δική μας Αμάντα Μιχαλοπούλου, σε εξαιρετικά αγγλικά. Τον συγγραφέα παρουσίασε η μορφωτική ακόλουθος της Δανικής Πρεσβείας Παναγιώτα Γούλα. Κάπου μέσα σε αυτό το φορτωμένο πρόγραμμά του στην Αθήνα με ξεναγήσεις και συζητήσεις χώρεσε και η δική μας κατ' ιδίαν συνομιλία.

Διαβάστε τη συνέντευξή του στο Βήμα (29.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου