Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Το Ιντερνετ καταγράφει τις τάσεις των παγκόσμιων ασθενειών

Πληκτρολογήστε «ίωση» στο Google και δεν θα βρείτε μόνο πόσο άρρωστοι είστε αλλά και θα προσφέρετε τα δεδομένα σας στη νέα υπηρεσία καταγραφής περιστατικών ιώσεων του διαδικτυακού κολοσσού.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, Google Flu Trends , που αποτελεί το «φιλανθρωπικό» τμήμα της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης του κόσμου, είναι μία από τις πολλές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο. Με το να συγκεντρώνουν δεδομένα από εκατομμύρια ανθρώπους ή με το να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες του Web για ειδήσεις, να παρακολουθούν σχετικές συζητήσεις στα blogs ή σε chat rooms, τα προγράμματα λογισμικού που χρησιμοποιούν οι νέες αυτές υπηρεσίες αποτελούν τους καλύτερους δείκτες ασθενειών σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

«Έχουμε βρει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν πληροφορίες είναι πολύ καλοί δείκτες γρίπης σ’ έναν πληθυσμό», δήλωσε πρόσφατα η Corrie Conrad, εκπρόσωπος Τύπου των Google Flu Trends.

«Υπάρχουν εκτιμήσεις για 28 χώρες αν και η ακρίβεια των πληροφοριών ποικίλλει ανάλογα με την χώρα. Ωστόσο, όταν συγκρίναμε τα στοιχεία μας με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, βρήκαμε ότι είμασταν 90% ακριβείς», συμπλήρωσε η Conrad.

Οι χρήστες μπορούν να μετρήσουν τα εκτιμώμενα επίπεδα γρίπης βλέποντας τον παγκόσμιο χάρτη της Google· με πράσινο εμφανίζονται οι χώρες που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα ίωσης ενώ με κόκκινο τα υψηλά επίπεδα. Ακόμη, κάνοντας «κλικ» σε κάθε χώρα, οι χρήστες θα βρουν γραφήματα με τα επίπεδα γρίπης, από μήνα σε μήνα.

Άλλα συστήματα που περιλαμβάνουν το Παγκόσμιο Δίκτυο Δημόσιας Υγείας και τον Χάρτη Υγείας (HealthMap) χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους. Ψάχνουν στο Διαδίκτυο, σε sites που έχουν σημάδια ασθενειών. «Είμαστε ένα εργαλείο αναζήτησης στο web, παρόμοιο με την Google», εξηγεί ο John Brownstein, συνιδρυτής του HealthMap. «Με το βρίσκουμε πληροφορίες στο Ιντερνετ για ασθένειες και ιώσεις, τις οργανώνουμε και τις βάζουμε σ’ έναν χάρτη που είναι διαθέσιμος στου χρήστες μας», σημειώνει και καταλήγει: «Έτσι, όποιος θέλει μπορεί να δει τι συμβαίνει και πως εξελίσσεται όπου κι αν πρόκειται να ταξιδέψει».

Πηγή: Η Καθημερινή (20.01.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου