Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Σύγχρονο τσέχικο σινεμά στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις: «Ημέρες Σύγχρονου Τσέχικου Κινηματογράφου» στην Αθήνα από την Πέμπτη 3 έως το Σάββατο 5 Ιουνίου στον ολοκαίνουργιο θερινό κινηματογράφο Λαΐς στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός).

Οι «Ημέρες Σύγχρονου Τσέχικου Κινηματογράφου» στην Αθήνα, συνδιοργανώνονται από την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Κέντρο Κινηματογράφου της Τσεχικής Δημοκρατίας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, που εστιάζει στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παρουσιάζονται ταινίες μεγάλου μήκους παραγωγής 1999-2007 των καταξιωμένων και διεθνούς φήμης σκηνοθετών Γιαν Χρζέμπεϊκ (Jan Hrebejk), Οντρζέϊ Τρόγιαν (Ondrej Trojan), Πετρ Ζέλενκα (Petr Zelenka), και οι τρεις πρώην συμφοιτητές στη Σχολή Κινηματογράφου FAMU και νυν συνεργάτες, αλλά και της νεότερης πολυτάλαντης Άλιτσε Νέλις (Alice Nellis). Οι 4 ταινίες, από τις οποίες οι 3 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν θεματικά τόσο το παρόν, όσο και το παρελθόν της χώρας, εκφράζοντας τη σύγχρονη κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα.

Διαβάστε ένα σύντομο αφιέρωμα στον τσέχικο κινηματογράφο στην Καθημερινή (02.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου