Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στον Μάριο Βάργκας Λιόσα το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Στον Περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010, όπως ανακοίνωσε από τη Στοκχόλμη η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα γεννήθηκε στην πόλη Αρεκίπα του Περού το 1936. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο στη Λίμα και πήρε διδακτορικό δίπλωμα λογοτεχνίας στη Μαδρίτη. Έχει ζήσει στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη. Εκτός από μυθιστορήματα έχει γράψει πολυάριθμα δοκίμια και θεατρικά έργα που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Οι αρχηγοί” δημοσιεύτηκε το 1959, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός με το έργο “Η πόλη και τα σκυλιά” (1963).

Ο 74χρονος συγγραφέας είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός που κερδίζει το βραβείο από το 1982, όταν απονεμήθηκε στον Κολομβιανό Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το 1993 πήρε την ισπανική υπηκοότητα, τρία χρόνια μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ανάληψης της προεδρίας του Περού. Το 1995 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θερβάντες, το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο του ισπανόφωνου κόσμου.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται στον περουβιανό συγγραφέα "για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τη διεισδυτική απεικόνιση της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του".

Αν και γοητεύτηκε από τον Φιντέλ Κάστρο και την κουβανική επανάσταση και πήγε στην Αβάνα -την οποία εγκατέλειψε στη συνέχεια για να επιστρέψει στην Ευρώπη- το 1971 διέκοψε δημοσίως τους δεσμούς με την επανάσταση του Κάστρο και τα κινήματα της αριστεράς και έγινε δριμύς επικριτής του "λίντερ μάσιμο" και σταδιακά μεταστράφηκε στον φιλελευθερισμό.

Το 1990 ο Μάριο Βάργκας Λιόσα ήταν υποψήφιος ενός κεντροδεξιού συνασπισμού για την προεδρία του Περού, αλλά ηττήθηκε από τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι και έχει γίνει επίσης γνωστός από τα άρθρα που δημοσιεύει συχνά στις μεγαλύτερες εφημερίδες παγκοσμίως για να υπερασπιστεί τον φιλελευθερισμό. Το 1993 πήρε την ισπανική υπηκοότητα και δήλωσε τότε σχετικά "το Περού θέλει να μου αφαιρέσει την υπηκοότητά μου και δεν θα ήθελα να μετατραπώ σε παρία από τη μια μέρα στην άλλη", καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Φουτζιμόρι.

"Δεν πίστευα καν ότι θα είμαι μεταξύ των υποψηφίων ... πιστεύω ότι είναι μια αναγνώριση της λατινοαμερικάνικης και της ισπανόφωνης λογοτεχνίας και αυτό πρέπει να μας χαροποιεί όλους", δήλωσε στον κολομβιανό ραδιοσταθμό RCN ο περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση ότι του απονέμεται το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το επόμενο βιβλίο του Λιόσα "El Sueno del celta", που είναι αφιερωμένο στον Βρετανό διπλωμάτη Ρότζερ Κέισμεντ και καταδικάζει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στο Κονγκό του Λεοπόλδου του Β', θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου στην ισπανική γλώσσα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (07.10.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου