Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Οι ωκεανοί της Γης περιέχουν 750.000 άγνωστα είδη

Η μεγαλύτερη «απογραφή» της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής που έχει γίνει μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται επισήμως σήμερα στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε ότι κάτω από την επιφάνεια των υδάτων κινείται ένας άγνωστος κόσμος, που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει ανεξερεύνητος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, εκτός από τα περίπου 250.000 θαλάσσια είδη που είναι πια γνωστά, τουλάχιστον 750.000 θαλάσσια είδη δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Για το ένα πέμπτο (20%) των ωκεανών συνεχίζουν να μην υπάρχουν ακόμα καθόλου στοιχεία, ενώ για πολλές άλλες θαλάσσιες περιοχές τα διαθέσιμα δεδομένα είναι από ελάχιστα έως ανεπαρκή.

Ειδικότερα όσον αφορά τα ψάρια, που αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα των οργανισμών των θαλασσών, μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 16.764 είδη, ενώ περίπου άλλα 5.000 υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμα. Δεν θα το περίμενε κανείς, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των οργανισμών των ωκεανών είναι τα μικρόβια που αποτελούν το 90% του συνολικού βάρους της θαλάσσιας ζωής (ισοδυναμούν με το βάρος 35 ελεφάντων ανά ζωντανό άνθρωπο).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, ανά γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό των θαλάσσιων ειδών που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί, έχει ως εξής: Ευρώπη 10%, βάθη Μεσογείου Θάλασσας 75%, Ν.Αφρική 38%, Ανταρκτική 39 - 58%, Ιαπωνία 80%, Αυστραλία 80%. Είναι φανερό ότι η Μεσόγειος, παρά την εύκολη πρόσβασή της, παραμένει μια από τις πιο ανεξερεύνητες θάλασσες από πλευράς ζωής στους βυθούς της.

Η παγκόσμια Απογραφή Θαλάσσιας Ζωής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανακάλυψε συνολικά περισσότερα από 6.000 νέα είδη. Η μελέτη, που κράτησε δέκα χρόνια, κόστισε 470 εκατ. ευρώ και απασχόλησε περισσότερους από 2.700 επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν περισσότερες από 540 αποστολές και πέρασαν γύρω στις 9.000 μέρες στις θάλασσες του πλανήτη μας. Προέκυψε έτσι μια καλύτερη εικόνα -αν και σε καμία περίπτωση πλήρης- για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών και θαλασσών, η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές θαλάσσιες έρευνες στον 21ό αιώνα.

Η απογραφή ανέδειξε τη σημασία της θάλασσας. «Όλη η επιφανειακή ζωή εξαρτάται από τη ζωή στους ωκεανούς. Η θαλάσσια ζωή παρέχει το μισό από το οξυγόνο μας και ένα μεγάλο μέρος της τροφής μας, ενώ ρυθμίζει και το κλίμα. Είμαστε όλοι πολίτες της θάλασσας», δήλωσε ο συντονιστής της Απογραφής Αυστραλός επιστήμων Ίαν Πόινερ, προσθέτοντας ότι «πολλά όμως μένουν ακόμα άγνωστα».

Το γενικό συμπέρασμα της απογραφής είναι ότι ο θαλάσσιος κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς, είναι πιο πλούσιος από ό,τι αναμενόταν, πιο διασυνδεδεμένος μεταξύ του, πιο ευάλωτος στις ανθρώπινες δραστηριότητες και πολύ λιγότερο εξερευνημένος από ό,τι θεωρείτο.

Πηγή: Η Καθημερινή (04.10.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου