Μεταφορά μέσω της τέχνης από την …ζοφερή σύγχρονη εποχή, στην «Ομορφη εποχη» (Belle Epoque) του Παρισιού στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, αποτελεί η μεγάλη έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος, με κεντρικό θέμα τον γάλλο «ζωγράφο-ρεπόρτερ», όπως τον χαρακτήρισαν Τουλούζ Λοτρέκ, καθώς «μετέφερε» ζωγραφικά την εποχή του.
«Τιμούμε τον δημιουργό που έκανε τη ζωγραφική - αφίσα και την αφίσα - ζωγραφική. Παρότι οι καιροί της οικονομικής δυσπραγίας που διάγουμε εξοστρακίζουν τον πολιτισμό, ο οποίος δεν έχει ουδεμία οικονομική ανταποδοτικότητα, εμείς επιμένουμε ..» τόνιζε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Τελλόγλειο, ο απερχόμενος από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ του Τελλογλείου ιδρύματος,τέως πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος.
Η έκθεση που αποτελεί την τρίτη κατά σειρά εντυπωσιακή διοργάνωση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ (προηγήθηκε το αφιέρωμα στον Πικάσο και το περσινό στον Χουάν Μιρό), δεν περιορίζεται στην παράθεση έργων του Λοτρέκ, αλλά εκτείνεται σ΄ολόκληρη την πόλη και χρίζει «συνδιοργανωτές», το σύνολο σχεδόν των πολιτιστικών φορέων της πόλης, (Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, Μουσείο Κινηματογράφου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Κρατική Ορχήστρα κ.α) οι οποίοι μετέχουν με παράλληλες δράσεις (Συναυλίες, προβολές ταινιών για τη ζωή του Λοτρέκ κ.α).
Την έκθεση συνθέτουν περισσότερα από 170 έργα που προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι (πολλά από τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες του και εκτίθενται για πρώτη φορά), από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi (την πόλη της Νότιας Γαλλίας απ όπου καταγόταν ο Λοτρέκ) καθώς και από το Chateau du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle (γειτονική με την Albi ειδυλλιακή επαρχία όπου ο Λοτρέκ γεννήθηκε, στο κάστρο της ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας του ). Αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, ένα κουτί με χρώματα και μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δυο γιαπωνέζικες κούκλες και ένα ζωγραφισμένο βότσαλο, παραχωρήθηκαν από την κόμισα Nicole Tapi de Cleyran, μικρή ανηψιά του καλλιτέχνη.
Παράλληλα εκτίθενται και διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh (οκτώ σχέδια του Ολλανδού ζωγράφου που υπήρξε φίλος του Λοτρέκ ), που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Τελλογλείου αλλά και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους στη πόλη:
-Κινηματογραφικές προβολές (στο πλαίσιο του Φεστιβαλ Κινηματογράφου και στο Μουσείο Φωτογραφίας)
-Παραστάσεις του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ με τον «παιχνιδιάρη» τίτλο «Το…lose Λοτρέκ» στο χώρο του Τελλογλείου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος)
-Διαλέξεις και ομιλίες για τις επιδράσεις από το γερμανικό και γαλλικό καμπαρέ στο ελληνικό τραγούδι» (Λάμπρος Λιάβας στις 22 Οκτωβρίου)
- Συναυλίες μεταξύ των οποίων αυτή με τον τίτλο «Δεν ξέρω ποιος- Ακολουθώντας τα τραγούδια της Υβέτ Γκιλμπέρτ και τις συνομιλίες της με τον Φρόυντ» με τη γαλλίδα ερμηνεύτρια Ναταλί Ζολί. (12/11)
- Βραδιές …μαγειρικής στο εστιατόριο του Ιδρύματος με βάση τις …συνταγές που έγραψε και εικονογράφησε ο Λοτρέκ (μαζί με τον φίλο του Μωρίς Ζουάν) την εποχή που ζούσαν στη Μονμάρτη.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.
Πηγή: Η Καθημερινή (14.10.2010).
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010
Έκθεση ζωγραφικής Τουλούζ Λοτρέκ στη Θεσσαλονίκη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου