Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Πέτρινα μαχαίρια ηλικίας 75.000 ετών

Οι προϊστορικοί άνθρωποι των σπηλαίων είχαν καταφέρει να κατασκευάζουν μυτερά λίθινα εργαλεία (μαχαίρια και αιχμές δοράτων) όχι με απλό… κοπάνημα, αλλά με μια πολύ πιο εξεζητημένη τεχνική σταδιακής κατεργασίας, πριν από τουλάχιστον 75.000 χρόνια, δηλαδή 50.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη αμερικανών, γάλλων και νορβηγών ερευνητών.

Οι πρόγονοί μας εφάρμοζαν μια τεχνική «ξεφλουδίσματος» της πέτρας, που τους επέτρεπε να δίνουν το λεπτό και μυτερό σχήμα που ήθελαν στα όπλα τους, ώστε να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά για την τροφή τους, σύμφωνα με την έρευνα, υπό τον Βενσάν Μουρ του πανεπιστημίου της Τουλούζης και την Πάολα Βίλα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Τα νέα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Μπλόμπος της Ν.Αφρικής και παραπέμπουν στην Μεσολιθική Εποχή, δείχνουν ότι οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου ζέσταιναν πρώτα την πρώτη ύλη τους πριν την επεξεργαστούν. Η κατεργασία ξεκινούσε με το χτύπημα του μελλοντικού εργαλείου με άλλες σκληρές πέτρες και συνεχιζόταν με την πιο λεπτεπίλεπτη επεξεργασία του από μαλακότερα υλικά, όπως ξύλα ή οστά, ώστε σιγά-σιγά να λειανθούν και να γίνουν μυτερές οι άκρες της πέτρας-εργαλείου.

«Η τεχνική αυτή απαιτούσε δυνατά χέρια και επέτρεπε στους κατασκευαστές των εργαλείων να ασκούν υψηλό βαθμό ελέγχου στο τελικό σχήμα και στην λεπτότητα του εργαλείου, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την πρόσκρουση», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

Πριν τη νέα ανακάλυψη, τα πιο πρώιμα δείγματα αυτής της προηγμένης τεχνικής «ξεφλουδίσματος» της πέτρας είχαν ανακαλυφθεί στη Γαλλία και την Ισπανία και χρονολογούνταν πριν από περίπου 20.000 χρόνια.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η τεχνική τελειοποίησης των εργαλείων ανακαλύφθηκε στην Αφρική και μετά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η ανακάλυψη απέφερε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις διαδοχικές ομάδες των homo sapiens που μετανάστευσαν από την Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια.

Πηγή: Η Καθημερινή (29.10.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου