Στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, καθʼ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου η βιοποικιλότητα θα έχει την τιμητική της στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Η λεκάνη της Μεσογείου έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός τόπος βιοποικιλότητας: η μοναδική της χλωρίδα προσμετρά από 15.000 έως 25.000 είδη, εκ των οποίων το 60% είναι μοναδικό στη περιοχή. Πάνω από το ένα τρίτο της μεσογειακής πανίδας είναι ενδημικό.
Και παρόλα αυτά η εξαιρετική της βιοποικιλότητα κινδυνεύει! Οι επιστήμονες μας ενημερώνουν, αφενός ότι έχουν ήδη εξαφανιστεί 16 αναντικατάστατα είδη, κυρίως, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου, νέα είδη κατακλύζουν τη Μεσόγειο, προκαλώντας πολλές οικολογικές και οικονομικές καταστροφές, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.
Γάλλοι και Έλληνες ειδικοί στη βιοποικιλότητα, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας θα παραβρεθούν σε δύο επιστημονικές συναντήσεις για να παρουσιάσουν στο κοινό την κατάσταση της Μεσογείου.
Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο Ιωάννης Παντής, καθηγητής και διευθυντής του τομέα οικολογίας του τμήματος Βιολογίας και αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Thierry Gauquelin, καθηγητής οικολογίας του Πανεπιστημίου της Προβηγκίας Aix-Marseille I, θα συζητήσουν γύρω από το θέμα.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31,106 80 Αθήνα, www.ifa.gr, 210 33 98 740
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου