Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Μειώθηκαν οι εγγραφές σε κολέγια

Η κρίση και η αβεβαιότητα πλήττει τις εγγραφές στα κολέγια, οι ιδιοκτήτες των οποίων ελπίζουν σε ανάκαμψη μέσα στον Οκτώβριο, έως ότου, δηλαδή, αρχίσουν τα μαθήματα.

«Παρότι φέτος δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι πρώτες άδειες λειτουργίας σε κολέγια, και άρα το θεσμικό κενό καλύφθηκε, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον αριθμό των εγγραφών. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος από 18χρονους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όμως, τελικά το ενδιαφέρον αυτό δεν καταλήγει σε εγγραφή», τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Κων. Καρκανιάς. «Με τις έως τώρα ενδείξεις, εκτιμάμε ότι θα υπάρξει μία αύξηση των εγγραφών έως το πρώτο μισό του Οκτωβρίου. Τα κολέγια θα αρχίσουν τα μαθήματα στις 18 ή στις 25 Οκτωβρίου, οπότε έως τότε υπάρχει περιθώριο για εγγραφές», συμπληρώνει ο ίδιος.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μείωση των εγγραφών σε σχέση με πέρυσι αγγίζει έως και το 25% κατά περίπτωση. Σαφώς ο χώρος των κολεγίων ανέμενε αύξηση του ενδιαφέροντος μετά τη χορήγηση από το υπουργείο Παιδείας, φέτος το καλοκαίρι, των 34 πρώτων αδειών λειτουργίας κολεγίων. Πρόκειται για ένα θέμα που έκλεισε ύστερα από περίπου 20 χρόνια διελκυστίνδας, και πλέον οι πτυχιούχοι των κολεγίων μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, ακολουθώντας τους όρους που θέτει η ευρωπαϊκή Οδηγία 36 από το 2005. Ομως, η οικονομική κρίση προσγείωσε τις προσδοκίες των ιδιοκτητών κολεγίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της ICAP, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 η συνολική δαπάνη σε εκπαιδευτήρια τριτοβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης κυμάνθηκε σε 120-130 εκατ. ευρώ. Σήμερα, οι σπουδαστές των κολεγίων προσεγγίζουν τις 20.000. Για τα προπτυχιακά προγράμματα τα δίδακτρα κυμαίνονται από 7.000 έως 8.000 ευρώ ετησίως, ενώ για τη συνολική διάρκεια των μεταπτυχιακών προγραμμάτων το κόστος κυμαίνεται από 10.000 έως 12.000 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων προσδοκούν να «κερδίσουν» σπουδαστές τόσο μεταξύ αυτών που δεν εισήχθησαν σε κάποιο ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ όσο και μεταξύ αποφοίτων Λυκείου που εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ το οποίο όμως δεν ήταν της πρώτης τους επιλογής και βρίσκεται μακριά από την οικογενειακή τους στέγη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 19χρονης Αθηναίας Μαρίας Ανδριανοπούλου. «Πέτυχα στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών. Το αντικείμενο δεν μ’ ενδιαφέρει και η έδρα τού τμήματος είναι μακριά από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να σκεφτώ και τα έξοδα διαβίωσης, μεταφοράς κ.λπ. Οπότε, αποφάσισα να σπουδάσω διοίκηση επιχειρήσεων σε κολέγιο της Αθήνας», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ».

Πηγή: Η Καθημερινή (03.10.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου