Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Το Αρχείο Καβάφη βρίσκει στέγη στην Πλάκα

Το Μουσείο Καβάφη γίνεται πραγματικότητα: όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, παραχωρείται από το υπουργείο η χρήση του ακινήτου της Οικίας Κωλέττη στην Πλάκα στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού για τη στέγαση του Μουσείου. «Βlue chip» στο χρηματιστήριο του πολιτισμού χαρακτήρισε τον Καβάφη ο Μανόλης Σαββίδης, κάτοχος του Αρχείου Καβάφη και διευθυντής του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, που το διαχειρίζεται. Οχι άδικα, αφού πρόκειται για τον πλέον αναγνωρίσιμο έλληνα ποιητή. Το έργο του, ανοιχτό διαρκώς σε νέες ποικίλες προσεγγίσεις, παραμένει γόνιμο και επίκαιρο.

Το ανεκτίμητο Αρχείο Καβάφη, με χειρόγραφα, σημειώσεις, επιστολές, φωτογραφίες, τη βιβλιοθήκη του ποιητή και άλλα προσωπικά αντικείμενα, ταξινομημένο σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον ποιητή, κληρονόμησε μετά τον θάνατό του ο Αλέκος Σεγκόπουλος . Το 1969 πουλήθηκε στον καβαφιστή καθηγητή Γιώργο Π. Σαββίδη και μετά τον θάνατο του τελευταίου, το 1995, περιήλθε στην κατοχή του γιου του Μανόλη. «Η ίδρυση ενός μουσείου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκτεθεί με τρόπο ενδιαφέροντα και προσιτό στον μέσο άνθρωπο, και όχι μόνο στους μελετητές του Καβάφη,όλο το υλικό του Αρχείου. Δεν είναι μόνο ο ποιητής, το έργο και η ζωή του συναρπαστικά,αλλά και όλη η εποχή του,η ιστορία και η κοινωνία του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας.Ο Καβάφης είναι μόνο η αφορμή. Αν καταφέρουμε να τον τοποθετήσουμε σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε» δήλωσε στο «Βήμα» ο Μανόλης Σαββίδης.

Αναζητώντας πριν από δύο χρόνια ένα κτίριο για την υλοποίηση της ιδέας ενός Μουσείου Καβάφη, κατέλη ξε στην περιοχή της Πλάκας: «Φανταζόμασταν το Μουσείο ως πόλο έλξης τουριστών και αναζητούσαμε για τη στέγασή του ένα οίκημα εντός της διαδρομής των επισκεπτών πολιτισμικού τουρισμού». Επελέγη η Οικία Κωλέττη της οδού Πολυγνώτου 13, ένα από τα πολλά διατηρητέα κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και συμφώνησε στην παραχώρηση της χρήσης του. Το Σπουδαστήριο ανέλαβε την ανάθεση των σχετικών μελετών για την αναστήλωσή του και τη μετατροπή του σε σύγχρονο μουσείο, οι μελέτες εγκρίθηκαν και τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου με χρηματοδότηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο θα στηρίζει το Μουσείο και στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Συνολικής έκτασης περίπου 500 τ.μ., με ισόγειο, όροφο, δώμα και βοηθητικό κτίσμα, το νεοκλασικό προβλέπεται να στεγάσει στον ισόγειο χώρο αίθουσα πολυμέσων, εκθεσιακό χώρο και πωλητήριο. Εικόνες αφής, κλωβοί για ακρόαση ηχητικών ντοκουμέντων και άλλα μέσα θα εισάγουν τον επισκέπτη στον ποιητή και στην εποχή του. Σε δεύτερη αίθουσα του ισογείου θα φιλοξενούνται μικρές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Καβάφη και στο έργο του. Αναπαράσταση του δωματίου του με το γραφείο του και άλλα αυθεντικά έπιπλα θα γίνει σε τρίτη αίθουσα, ενώ σε άλλη αίθουσα θα εκτίθενται χειρόγραφα, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, με αποκορύφωμα τη νεκρική μάσκα του, δωρεά της ηρακλειώτισσας γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη . Στον όροφο θα στεγαστεί το υλικό του Αρχείου που δεν θα εκτίθεται, το ερευνητικό κέντρο του μουσείου, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και βοηθητικοί χώροι, ενώ στο βοηθητικό κτίσμα στον κήπο προβλέπεται η δημιουργία καφέ.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (23.10.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου