Πώς αλλάζει το γκρίζο µιας πόλης; Χρώµα, φαντασία και θετική ενέργεια είναι η απάντηση που δίνει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, συνιδρυτής µαζί µε τον Βαγγέλη Χούρσογλου της οµάδας Carpe Diem. Οπου Carpe Diem βάλτε σπρέι, σκαλωσιές, πινέλα, χρώµατα και ανοιχτούς δρόµους. Είναι η πρώτη (και µέχρι στιγµής µοναδική) οργανωµένη οµάδα street artists που υπάρχει στην Ελλάδα. Οι δηµόσιες τοιχογραφίες τους σε µάντρες (όπως στο εργοστάσιο «Ελαΐς»), µέσα µεταφοράς, τοίχους κτιρίων και σχολείων, τα φεστιβάλ που διοργάνωσαν κ.ά. άλλαξαν από το 1995 έως σήµερα τη νοοτροπία του µέσου Ελληνα για το τι σηµαίνει επέµβαση µε σπρέι.
Το νέο τους πρόγραµµα «Ζωγραφίζοντας προσόψεις» έρχεται αµέσως µετά το «Ζωγραφίζοντας τα σχολικά κτίρια» (σχολεία στην Αθήνα και στην επαρχία) κι έχει ήδη αρχίσει µε τρεις πιλοτικές τοιχογραφίες στην περιοχή του Ψυρή. Η βασική διαφορά τώρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο writer Κυριάκος, «είναι ότι δεν επικεντρωνόµαστε σε µια επιφάνεια του κτιρίου, αλλά βλέπουµε το κτίριο σαν σύνολο. Που σηµαίνει ότι µπορεί να βάψουµε λόγου χάριν και µέρος από τα κάγκελα ή και κάποια άλλη επιφάνεια, ανάλογα µε το σχέδιο που κάνουµε. Κι αυτό έχει σχέση µε την περιοχή ή ακόµα και µε τις απόψεις του κόσµου». Εδώ είναι και η δεύτερη µεγάλη διαφορά µε το παρελθόν. «Ο κόσµος συµµετέχει», λέει ο Κυριάκος. «Είναι πολύ πιο ανοιχτός απ ό,τι παλιά, ξέρει τι σηµαίνει γκράφιτι, έχει δει τη δουλειά που κάνουµε. Και µας ζητάει πολλές φορές να κάνουµε και το δικό του σπίτι έτσι».
Αυτή την εποχή η οµάδα Carpe Diem (6 µόνιµα ενεργά µέλη και γύρω στα 10 ακόµα που συνεργάζονται) τελειώνει τη χαρτογράφηση των κτιρίων που θα µπορούσαν να συµπεριληφθούν στο «Ζωγραφίζοντας προσόψεις» και είναι σε αναζήτηση χορηγών. Γιατί έτσι πραγµατοποιείται το πρόγραµµα. Στα τρία πιλοτικά κτίρια του Ψυρή, χορηγοί ήταν η Cosmote, o ΟΤΕ και η Vivechrom. «Η αµοιβή µας είναι τα χρώµατα, τα σπρέι, η υποδοµή για να γίνει η δουλειά», ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος. «Η εργασία των τοιχογράφων – γύρω στις 25 µέρες συνολικά – δεν πληρώνεται, ακόµα, στην Ελλάδα», λέει. «Απλώς αυτός είναι ένας καλός τρόπος να γίνει γνωστή η δουλειά των καλλιτεχνών και να τους γίνουν προτάσεις».
Το πρόγραµµα «Ζωγραφίζοντας προσόψεις» απευθύνεται σε όλους. Αν θέλουµε να δούµε αλλιώς τον τοίχο της πολυκατοικίας µας, οι Carpe Diem προτείνουν: «Γενικά θέλουµε να ανοίξουµε σταδιακά συνεργασίες και µε άλλους χώρους έκφρασης, µε καλλιτέχνες, γραφίστες, αρχιτέκτονες, οµάδες πολιτών», λένε.
Πηγή: Τα Νέα (21.10.2010).
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου