Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συνέδριο AQUA 2010

Αναγνωρίζοντας τις απειλές των υδάτινων πόρων και την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων (ΟΔΥΠ), το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), η Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) και συνεργάτες διοργανώνουν, για τέταρτη φορά το συνέδριο AQUA 2010 στις 22-23 Οκτωβρίου 2010, παράλληλα με την Έκθεση Watertec-Envirotec και Energy-Photovoltaic που διοργανώνονται στο MEC Παιανίας (21-24 Οκτωβρίου 2010).

Το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους και πιο ευπαθείς φυσικούς πόρους στη Γη. Στη Μεσόγειο ιδιαίτερα, η αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές καθιστά το πρόβλημα της λειψυδρίας εξαιρετικής σημασίας. Κατά συνέπεια υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η επάρκεια και να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές νερού, με τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας, ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του νερού.

Στην πρώτη ειδική συνεδρία με θέμα "Εναλλακτικές Πηγές Νερού στη Μεσόγειο", την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 16:00-19:00, θα παρουσιαστούν διάφορες τεχνικές που μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Τέτοιες είναι οι μη συμβατικές πηγές νερού και τα μέσα που διασφαλίζουν την επάρκεια του νερού, οι οποίες παρουσιάζουν ένα εύρος από παραδοσιακές τεχνικές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως η συλλογή βρόχινου νερού, ως λύσεις με τη χρήση μοντέρνας τεχνολογίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση "γκρίζου" νερού από οικιακά λύματα και την επαναχρησιμοποίηση νερού από επεξεργασμένα αστικά λύματα ως την αφαλάτωση, τα μικρής και μεσαίας κλίμακας συστήματα συλλογής και αποθήκευσης νερού, τα συστήματα αποχέτευσης, τις μετακινήσεις νερού ανάμεσα στις λεκάνες απορροής και την τεχνητή επανατροφοδότηση υπόγειων υδροφορέων.

Από την άλλη, η εκπαίδευση αναγνωρίζεται ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών ολοκληρωμένης Διαχείρισης, γιʼ αυτό η δεύτερη ειδική συνεδρία είναι αφιερωμένη σε αυτήν. Συγκεκριμένα η συνεδρία με θέμα "Το Νερό & τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη", το Σάββατο 23 Οκτωβρίου και ώρα 09.00 - 13.00, θα εξετάσει τα ζητήματα του νερού μέσα από το πρίσμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνεδρία θα αναδειχθούν θέματα όπως το δικαίωμα στην υγεία, περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, το δικαίωμα στην πρόσβαση σε αρκετό & ασφαλές νερό, στην πρόσβαση σε πληροφορίες, στη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, κ.ά.

Δεν υπάρχει κόστος εγγραφής. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν μια ηλεκτρονική εγγραφή πατώντας εδώ. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

22- 23 Οκτωβρίου 2010, Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (MEC Παιανίας), Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002, Παιανία, Έξοδος Ε17 της Αττικής Οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου