Εναρκτήριο λάκτισμα για τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» είναι το Διεθνές Συνέδριο «Οι διάλογοι των Αθηνών», που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου. Τα επίσημα εγκαίνια τού κτηρίου, που θα στεγάσει τα Γράμματα και τις Τέχνες θα πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου.
Στην πρώτη παρουσίαση, σήμερα, του προγράμματος για το 2010 - 2011 και κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο εντυπωσιακό κτήριο της λεωφόρου Συγγρού, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, σημείωσε: «Ζούμε σήμερα σε μια Ελλάδα που ναι μεν έχει έντονα οικονομικά προβλήματα, αλλά τουλάχιστον προσπαθεί. Εχουμε μία Ελλάδα που σφύζει κυριολεκτικά από καταπιεσμένη, πολλές φορές, πολιτισμική ζωή. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, κάτι γίνεται. Ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα που η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θέλει μαζί με το κοινό να αντιμετωπίσει. Να πάψει ειδικά ο ελληνικός πολιτισμός να είναι κάτω από μία πέτρα. Να έχει πλέον τον τόπο, τα οργανωτικά και τα υλικά μέσα που θα είναι ανάλογα με την πραγματική ποιότητα, που σίγουρα έχει και που δεν μπόρεσαν οι υφιστάμενες δομές να αναδείξουν επαρκώς».
Με αυτό το όραμα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «δεν ανταγωνίζεται άλλους πολιτισμικούς φορείς, βρίσκεται σε παράλληλη συνεργασία μαζί τους, όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Ελληνικό Φεστιβάλ κ.ά. φορείς και μουσεία και διαρθρώνει ένα πρόγραμμα, που σε ποσοστό 65% συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό στοιχείο εντός και εκτός συνόρων», είπε ο κ. Παπαδημητρίου, διευκρινίζοντας ότι το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτει μία δόση καλλιτεχνικής δημιουργίας από νέα σχήματα κυρίως δυτικής και ανατολικής Ευρώπης.
Μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικές τέχνες, γράμματα και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ο κορμός των δράσεων. Η καλλιτεχνική διεύθυνση κατανέμεται σε επιμέρους υπεύθυνους προγράμματος και την ευθύνη για την εκτέλεση του συνολικού προγράμματος και για τον κύκλο μουσικής έχει ο Χρήστος Καρράς.
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κάνουν έντονη την παρουσία τους και ύστερα από οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση, τόσο η Καμεράτα, όσο και η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ανοίγοντας τη βεντάλια τους σε πολλά είδη μουσικής, αλλά και το αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι και τον άγνωστο ελληνισμό, που επιμελείται ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, μέσα από μια αμφίδρομη σχέση μουσικής και τραγουδιού. Ξεκινά στις 22/12 με ανάγνωση κειμένων του σπουδαίου ελληνορουμάνου συγγραφέα Παναϊτ Ιστράτ. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Ευσταθίου, ενώ η σκηνοθεσία και ερμηνεία είναι του Δήμου Αβδελιώδη. Ακολουθεί αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο ζακυνθηνό συνθέτη, Δημήτρη Λάγιο, που έφυγε σε ηλικία 38 ετών, το 1990, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο.
Στις συναυλίες της χρονιάς συγκαταλέγεται αυτή του Γερμανού Στέφαν Μίκους (3/4/2011), όπως και το αφιέρωμα στον παραγνωρισμένο, στην Ελλάδα, διεθνή συνθέτη Γιώργο Απέργη (8-17/4/2011).
Στον κύκλο του θεάτρου εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, οι Φιλανδοί tg STAN (7-9/1/2011) με τις «Αντιγόνες», παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Κοκτώ και του Ανούιγ, η νεοσύστατη ομάδα Μπιζού ντε Καντ (14-30/1/2011), σε μία παράσταση βασισμένη στον Βέρθερο του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Λιγνάδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ο θάνατος του Δαντόν» του Γκέροργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η παράσταση «Κάτω από το ηφαίστειο» του Βέλγου σκηνοθέτη Γκυ Κασίερς, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάλκομ Λώρυ.
Ο χορός, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ξεκινά στις 18 και κλείνει στις 20 Δεκεμβρίου με τη χορογραφία της Μαριέλας Νέστορα «Lebenswelt».
Το πρόγραμμα εγκαινιάζει, το διάστημα 16-19 Δεκεμβρίου, η παράσταση «Ο ήχος της σιωπής» - «The sound of silence» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Λετονού σκηνοθέτη, Alvis Hermanis. Ο ίδιος λέει ότι πρόκειται για «μία σπουδή πάνω στον Μάη του ΄68, τη στιγμή της κορύφωσης των δυτικών ουτοπιών, ειδωμένη μέσα από μία χώρα του Ανατολικού Μπλοκ, στοιχείο που υποδηλώνεται και στον ειρωνικό υπότιτλο της παράστασης: «Η συναυλία των Simon and Garfunkel το 1968 στη Ρίγα, που δεν έγινε ποτέ».
Πηγή: Η Καθημερινή (25.10.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου