Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Μνήμες ισπανικού εμφυλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε η περυσινή Εβδομάδα με τίτλο «Εικόνες ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού», η 2η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την εθνική κινηματογραφία αυτής της χώρας. Το αφιέρωμα που άρχισε χθες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 13 του μήνα εξετάζει από ισπανική κυρίως σκοπιά τον ισπανικό εμφύλιο, ο οποίος διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1936 ως και τον Απρίλιο του 1939, αποτελώντας ένα γεγονός με τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως.

«Η Ισπανία αντιδρά έντονα κάθε φορά που προκύπτει κάποιο θέμα με τον εμφύλιο» δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο 63χρονος ισπανός σκηνοθέτης και παραγωγός Χοσέ Λουίς Κουέρδα, προσκεκλημένος της 2ης Εβδομάδας Ισπανικού Κινηματογράφου. « Αυτή τη στιγμή οι αντιδράσεις δηλώνουν τρεις τάσεις:της σιωπής,της αδιαφορίας και τη στάση της Αριστεράς που,ενώ είναι πιο ανεκτική από τη Δεξιά, είναι υπέρ του να γίνονται προσπάθειες για την ανάρτηση της ιστορικής μνήμης ».

Η πρεμιέρα του αφιερώματος έγινε με την προβολή της άγνωστης στην Ελλάδα ταινίας του Κουέρδα «Η γλώσσα της πεταλούδας», που αφηγείται την ιστορία ενός οκτάχρονου αγοριού στην αρχή του εμφυλίου. Το αφιέρωμα «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο» περιλαμβάνει δεκατρείς συνολικά ταινίες μυθοπλασίας- οι δέκα από αυτές προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, ένα ντοκυμαντέρ και αρχειακό υλικό από την περίοδο του εμφυλίου.

Ξεκινώντας από το 1941 και φθάνοντας ως το 2007, το αφιέρωμα περιλαμβάνει τόσο ταινίες με επίκεντρο τον εμφύλιο όσο και κάποιες που χρησιμοποιούν τον εμφύλιο ως φόντο σε αφηγήσεις, που εστιάζουν στη δικτατορία που θα ακολουθούσε, αλλά και ταινίες που «προοικονομούν» την ιστορική συγκυρία, όπως το «Βelle Εpoque» (1992) του Φερνάντο Τρουέμπα. Μια άγνωστη πτυχή του εμφυλίου φωτίζει η ταινία «Ραγισμένη σιωπή» (2001) του Μόντσο Αμεντάριθ: τους λεγόμενους «μάκις», ισπανούς μαχητές οι οποίοι μετά τον εμφύλιο δεν αναγνώρισαν τη νίκη του Φράνκο και συνέχισαν να πολεμούν στο βουνό. Το 1944 η Λουθία ερωτεύεται τον Μανουέλ, μέλος μιας τέτοιας ομάδας. Την αληθινή, επίσης άγνωστη ιστορία του στρατιώτη και συγγραφέα Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας ο οποίος γλίτωσε την εκτέλεση με τη βοήθεια ενός στρατιώτη της αντίθετης πλευράς εξιστορεί μέσα από το πρίσμα της μυθιστοριογράφου ηρωίδας που ερευνά μετά από χρόνια την υπόθεση, η ταινία του σκηνοθέτη και συγγραφέα Δαβίδ Τρουέμπα «Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας» (2003), την οποία είδαμε και στην Ελλάδα. Τέλος, επίκεντρο της βραβευμένης με τέσσερα βραβεία Γκόγια ταινίας «Τα 13 τριαντάφυλλα» (2007) του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο - η πιο πρόσφατη του αφιερώματος- αποτελούν οι γυναίκες στον εμφύλιο.

Στον κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, τηλ. 210 3612.046) ως την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου,

ή

Στον κινηματογράφο Ολύμπιον - Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης (πλ. Αριστοτέλους) από την Πέμπτη 21 ως την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου.

Πηγή: Το Βήμα (08.10.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου