Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Εκθέσεις και εκδηλώσεις στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Το μοναδικό και εξαιρετικά κομψό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην οδό Ασωμάτων 22, στον Κεραμεικό, συμπληρώνει τον ερχόμενο μήνα τα έξι του χρόνια, στέλνοντας το δικό του μήνυμα φιλίας και συναδέλφωσης στον κόσμο του πολιτισμού. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, βραβεύτηκε από το ελληνικό τμήμα του Icomos, (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων της Ουνέσκο) για τη συμβολή του στην προώθηση της συνεργασίας των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών και πολιτισμών, όπως επίσης και το Εβραϊκό Μουσείο.

Στο τραπέζι των ομιλητών σε συνέντευξη τύπου χθες, στην αίθουσα όπου εκτίθεται το εκπληκτικό μαρμάρινο καθιστικό αρχοντικού του 17ου αιώνα, από το Κάιρο, η υπεύθυνη του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, Ροζάννα Μπαλλιάν, έκανε τον απολογισμό της δράσης του Μουσείου, ξεκινώντας από την έκθεση που φιλοξενεί αυτή την περίοδο, με υδατογραφίες της Άννας Μπογιγκιάν από το Κάιρο, εμπνευσμένες από την ποίηση του Καβάφη

Εξάλλου, στις 15 Ιουνίου, προγραμματίζεται ομιλία της ιστορικού τέχνης Κατρίν Νταβίντ, γύρω από τη σύγχρονη εικαστική σκηνή στη Μέση Ανατολή.

Η κ. Μπαλλιάν παρουσίασε τις εκδόσεις του Μουσείου για την ισλαμική λογοτεχνία, για τη συλλογή κοσμημάτων από τα ορεινά χωριά της Λιβύης και τον αναλυτικό οδηγό του Μουσείου. Αναφέρθηκε στις δύο επικείμενες μεγάλες εκθέσεις, μία στο ιδιωτικό Sakip Sabanci της Κωνσταντινούπολης το 2011 και μια ακόμα, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το 2012, με τίτλο «Βυζάντιο και Ισλάμ: από τον 7ο- 9ο αιώνα».

«Με τις συλλογές του Αντώνη Μπενάκη και τον συνεχιζόμενο εμπλουτισμό τους από δωρεές, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Ευρώπη, αυτόνομο μουσείο ισλαμικής τέχνης, που δεν λειτουργεί ως παράρτημα κάποιου άλλου», είπε η κ. Μπαλλιάν, έχοντας δίπλα της τον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβοριά, ο οποίος με τη γνωστή του διορατικότητα και σε πείσμα των καιρών, ανοίγει και νέα μουσεία, - εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα- «έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο δουλεύουμε για το μέλλον», όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: Η Καθημερινή (02.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου