Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Παλιά επαγγέλματα ζωντανεύουν στο πάρκο Χρυσαλλίδα του Λαυρίου

Oλόκληρο χωριό έχει στηθεί στο Λαύριο και μια σειρά ξεχασμένων επαγγελμάτων ζωντανεύουν για να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν. Οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νεότεροι μαθαίνουν και όλοι μαζί περιδιαβάζουν στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Πάρκου και επισκέπτονται μαγαζιά, εργαστήρια και πάγκους με τους μαστόρους και τους ειδικούς τους επί το έργον.

Ενας μπαρμπέρης που κουρεύει και ξυρίζει με το παλιό ξυράφι. Μια υφάντρα που ράβει στο χέρι και ένας ράφτης που ανάβει κάρβουνα για το σίδερο. Λίγο πιο πέρα, ένας λούστρος περιποιείται τα παπούτσια των περαστικών... αλλά και ο νερουλάς, ο σιδεράς, ο πεταλωτής, ο τσαγκάρης. Και όχι μόνο: ο ωρολογοποιός, ο καφετζής, ο καστα νάς, ο παγωτατζής και ο ακονιστής... Ποιος θυμάται ακόμη αυτό το επάγγελμα- το να ακονίζεις μαχαίρια; Στα σκαριά βρίσκονται και άλλα παλαιά και ξεχασμένα επαγγέλματα, όπως ο τυπογράφος και ο καπνοπώλης.

Πάνω σε μια ιδέα του Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας, που βρίσκεται εντός του Πάρκου, στήθηκε αυτός ο μικρόκοσμος, ο οποίος ζει και αναπτύσσεται εδώ και οκτώ χρόνια. «Παράλληλα», επισημαίνει η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος Μάρω Ντούνη, «στο χωριό ασχολούμαστε και με άλλες θεματικές που χαρακτηρίζουν την παράδοσή μας, όπως το πώς πάει το νερό στον μύλο ή ποια είναι η διαδικασία για να φτιάξουμε λάδι, ξεκινώντας από την ελιά».

Χώρος επισκέψιμος από σχολεία καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου οργανώνει σήμερα τη μεγάλη γιορτή του. Επισκέπτες κάθε ηλικίας συμμετέχουν σε αυτήν την «επιστροφή» στο παρελθόν, μέσα από το μουσειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά.

Πηγή: Το Βήμα (12.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου