Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Νιώθετε μοναξιά; Νοικιάστε έναν φίλο στο Ιnternet

Νιώθετε μόνοι ή βρεθήκατε χωρίς παρέα σε μια άγνωστη πόλη; Ιστοσελίδες όπως η Rentafriend. com ισχυρίζονται ότι έχουν λύση για το πρόβλημά σας: προτείνουν να νοικιάσετε έναν φίλο για μερικές ώρες. Σε μια εποχή που το 20% του αμερικανικού πληθυσμού (60 εκατομμύρια άτομα) λέει ότι νιώθει μοναξιά οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσον ιστοσελίδες μπορούν πράγματι να καλύψουν την ανθρώπινη ανάγκη για συντροφικότητα.

Η Rentafriend.com δέχεται πάντως 100.000 επισκέψεις ημερησίως και έχει σχεδόν 2.000 μόνιμα μέλη που πληρώνουν 20 ευρώ τον μήνα ή 56 ευρώ τον χρόνο για έναν κωδικό που τους επι τρέπει να διαλέγουν μέσω των προφίλ τους όποιον από τους 167.000 προσφερόμενους επί πληρωμή φίλους θεωρούν ότι τους ταιριάζει. Το κόστος για κάθε ώρα «φιλίας» ποικίλλει από 16 ως 40 ευρώ την ώρα, αλλά τόσο οι τιμές όσο και οι λεπτομέρειες της συνάντησης είναι διαπραγματεύσιμες.

Οι νοικιασμένοι φίλοι προσφέρονται «να σας ξεναγήσουν σε μια πόλη που δεν γνωρίζετε, να σας συνοδεύσουν σε μια κοινωνική εκδήλωση ή ένα πάρτι, να σας συστήσουν σε νέα άτομα, να έρθουν μαζί σας στον κινηματογράφο, για φαγητό ή για ποτό, να σας μυήσουν σε ένα νέο χόμπι ή μια δραστηριότητα ή απλώς να σας κάνουν συντροφιά». Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 20-35 ετών, αν και δεν λείπουν οι 40άρηδες και οι 50άρηδες. Ο εμπνευστής της ιστοσελίδας Σκοτ Ρόζενμπαουμ λέει ότι δέχεται καθημερινά δεκάδες μηνύματα στα οποία τον ρωτούν αν η ενοικίαση φίλων είναι νόμιμη και αν η φιλία είναι πλατωνική. «Δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει φλερτ, σίγουρα όμως υπάρχει μηδενική ανοχή αν προσπαθήσει κάποιος να εκμεταλλευτεί τη γνωριμία για να πληρώσει για σεξ» λέει.

Oι χρήστες δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. «Λόγω δουλειάς βρίσκομαι σε διαφορετική πόλη κάθε εβδομάδα. Δεν μου αρέσει να τρώω μόνος στα εστιατόρια και έτσι “νοικιάζω” μια φίλη που με ξεναγεί στα καλύτερα μέρη» λέει ο Αμερικανός Κρίστοφερ Μπάρτον.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι τέτοιες πρωτοβουλίες. «Η ιδέα μοιάζει τραγική και σουρεαλιστική, ίσως περισσότερο από το να πληρώνει κανείς για υπηρεσίες ερωτικού χαρακτήρα, διότι αντιπροσωπεύει το χειρότερο είδος κοινωνικής απομόνωσης. Ο κίνδυνος δεν είναι η ίδια η ιστοσελίδααλλά αυτό που συμβολίζει. Αγοράζουμε προσωρινά υποκατάστατα διότι ως κοινωνία μάς λείπουν οι στενοί και ουσιώδεις δεσμοί» λέει ο Ορι Μπράφμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Κλικ: Η μαγεία των άμεσων γνωριμιών».

Πηγή: Το Βήμα (26.06.2010).
 
Σημεία των καιρών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου