Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Τέσσερις ημέρες. Οι εξής: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα. Εκατόν τριάντα έξι εκδηλώσεις σε 22 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Παρόντα 350 σχήματα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Στόχος; Να αποδειχθεί ότι η μουσική είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, να φέρει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες κοντά, «μοιράζοντας» απλόχερα ήχους και εικόνες. Και κάτι ακόμη: όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αφορμή για όλα αυτά δεν είναι άλλη από την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (Εuropean Μusic Day of 21th June, όπως είναι η επίσημη ονομασία της), η οποία εορτάζεται επισήμως στις 21 Ιουνίου- αλλά πού είναι το πρόβλημα αν οι εκδηλώσεις αρχίζουν την προσεχή Παρασκευή και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη;

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής εορτάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία στις 21 Ιουνίου 1982, συμβολική ημερομηνία εφόσον είναι η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, η μεγαλύτερη του έτους. Η Γιορτή της Μουσικής σχετικά γρήγορα αρχίζει να αγκαλιάζει και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η Αθήνα (το 1985) ήταν η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας όπου πραγματοποιή- θηκε αυτή η γιορτή. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τις περυσινές εκδηλώσεις στην Ελλάδα παρακολούθησαν περίπου 160.000 θεατές.

Οσον αφορά τις ξένες συμμετοχές, μεταξύ άλλων θα πάρουν μέρος οι Γάλλοι Le Ρeuple de l΄Ηerbe (η δουλειά τους για πρώτη φορά ακούστηκε στο soundtrack της ταινίας του 2001 «Βaise-moi» της Βιρτζινί Ντεσπάντ· πλατεία Κοτζιά, 21/6), ο βέλγος μουσικός του χιπ-χοπ Μasta Ρi (πλατεία Συντάγματος, 19/6), οι Ούγγροι Εz a Divat (το όνομά τους σημαίνει «αυτό είναι μόδα»), ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που πειραματίστηκαν με το «πάντρεμα» ηλεκτρονικής μουσικής και τζαζ, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο «From the Ηead to the Feet» Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, 20/6), οι Dan Le Sac Vs Scroobius Ρip από τη Βρετανία (πλατεία Κοτζιά, 20/6), η Δανέζα Fallulah με την αέρινη και εκλεπτυσμένη ποπ (πλατεία Κοτζιά, 21/6), οι ελβετοί φολκ ποπ Κingdom Οf Lord Οwl aka ΚΟLΟ (πλατεία Κοτζιά, 21/6).

Αν και επισήμως η Γιορτή ανοίγει αυλαία το Σάββατο, την Παρασκευή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Viva Εuropa 2010, θα προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση από το Ρalau de les Αrts Reina Sofia στη Βαλένθια της Ισπανίας η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαλένθια που παρουσιάζει την «Carmen» του Μπιζέ (20.30). Οι ελληνικές συμμετοχές περιλαμβάνουν τους Ορέστη Ντάντο, Rous (πλατεία Κλαυθμώνος, 19/6), Salata (Πλάκα, 20/6), Εxpert Μedicine, Rosebleed (πλατεία Κοτζιά, 20/6), Βurger Ρroject (πλατεία Συντάγματος, 21/6) κ.ά. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν δεκάδες d.j., ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα στην τζαζ, στη φανκ, στη ρέγκε, στη σόουλ και στη φανκ. Εξάλλου στο Περιστέρι, μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται στις 19/6 μουσική παρέλαση από τη Φιλαρμονική του δήμου (πεζόδρομος Εθνικής Αντιστάσεως).

Πηγή: Το Βήμα (16.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου