Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο Γεννάδιος και ο κόσμος του στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

To 1922, όταν η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ανέλαβε τη στέγαση, τη φύλαξη και τη λειτουργία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στους κήπους του κτιρίου που σχεδιάστηκε στις πλαγιές του Λυκαβηττού για να φιλοξενήσει τη συλλογή του Ιωάννη Γεννάδιου υπήρχαν βοσκοί που έβοσκαν πρόβατα. Το 1926, που εγκαινιάστηκε το μεγαλόπρεπο μαρμάρινο κτίριο, ο Υμηττός μέσα από αυτούς τους κήπους φαινόταν άδειος. Σήμερα η ησυχία των κήπων της Γενναδείου διακόπτεται πού και πού από τον ήχο μιας μοτοσικλέτας που περνά βιαστικά την οδό Σουηδίας, αλλά σε γενικές γραμμές το περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση και τις ανθισμένες πέργκολες εξακολουθεί να είναι ειρηνικό.

Για πρώτη φορά στην ογδοντατετράχρονη ιστορία τους αυτοί οι κήποι υποδέχθηκαν έργα τέχνης. Ανάμεσα σε εικαστικές δημιουργίες, ως εκ τούτου, η διευθύντρια της Γενναδείου δρ Μαρία Γεωργοπούλου υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι ανθρώπους του Τύπου με αφορμή την έκθεση «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο κόσμος του», που εγκαινιάστηκε το βράδυ της ίδιας ημέραςτόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους της- με στόχο την προβολή του έργου της βιβλιοθήκης στο πλατύ κοινό.

«Θελήσαμε να “ανοιχτούμε” στον κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λησμονούμε τον επιστημονικό χαρακτήρα της βιβλιοθήκης που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους του ελληνιστές, φιλοξενώντας σήμερα 117.000 τόμους βιβλίων. Απλούσταταδεν θέλουμε να παραμείνουμε μια αποθήκη θησαυρών» είπε η κυρία Γεωργοπούλου.

Με αυτό τον γνώμονα, 65 έλληνες καλλιτέχνες κλήθηκαν να εκφράσουν τι σημαίνει για αυτούς ο Ιωάννης Γεννάδιος, η βιβλιοθήκη, το βιβλίο... Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Γενναδείου, η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί και μια αφορμή για να δει το κοινό με διαφορετικό μάτι έναν χώρο παραδοσιακά «κλειστό» και ακαδημαϊκό. Λίγοι μάλλον γνωρίζουν ότι η πρόσβαση στη Γεννάδειο είναι ελεύθερη για όλους με την επίδειξη της ταυτότητάς τους.

«Το ενδιαφέρον σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι ο καθένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες είχε διαφορετική γνώση και άποψη για τον Γεννάδιο και τον κόσμο του.Και όμως όλοι έγιναν ένα» σημείωσε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού συμπληρώνοντας ότι όλοι οι δημιουργοί δέχτηκαν να διαθέσουν ένα ποσοστό από τις πωλήσεις των έργων τους υπέρ της βιβλιοθήκης. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου και των κήπων που φιλοξενούν την έκθεση.

Πηγή: Το Βήμα (09.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου