Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αραγε, αξίζει να πεθάνεις για το iΡad;

Ενας 25χρονος είναι ο 13ος εργάτης του εργοστασίου της ταϊβανέζικης Foxconn στη Σεντσέν της Νότιας Κίνας που αποπειράθηκε φέτος να βάλει τέλος στη ζωή του. Αραγε, αξίζει να πεθάνεις για το iΡad; ρωτάει στην πρώτη σελίδα του ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ» αναφερόµενος στο νέο γκάτζετ της Αpple που κυκλοφορεί σήµερα παγκοσµίως και κατασκευάζεται στο εν λόγω εργοστάσιο.

Η αστυνοµία ανακοίνωσε ότι ο 25χρονος Τσεν έκοψε τις φλέβες του µέσα στον κοιτώνα του, όµως επέζησε. Είχε µεταναστεύσει στη Σεντσέν από την Κεντρική Κίνα και άρχισε να εργάζεται στη Foxconn πριν από δύο µήνες. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λίγες µόνον ώρες µετά την αυτοκτονία ενός 23χρονου, ο οποίος είχε πηδήξει από το µπαλκόνι του κοιτώνα του λίγες µόνον ώρες αφότου ο πρόεδρος και ιδρυτής της Foxconn Τέρι Γκου είχε ζητήσει δηµόσια συγγνώµη για το κύµα των αυτοκτονιών και είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει ό,τι µπορεί για να το σταµατήσει.

Στο εργοστάσιο της Foxconn στη Σεντσέν κατασκευάζονται συσκευές της Αpple, της Dell, της ΗewlettΡackard, της Νokia, της Αcer, της Sony. Πρόκειται για ένα κάτεργο που καταπατά τις προσωπικές αξίες των εργατών για χάρη της απόδοσης, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Λι Τσιανγκ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Εργασίας στην Κίνα, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη. Ολες οι απόπειρες αφορούν εργάτες κάτω των 25 ετών, που είχαν προφανώς καταβληθεί από τις πολύωρες βάρδιες και την αυστηρή πειθαρχία. Οι οµιλίες και η µουσική απαγορεύονται αυστηρά στη διάρκεια της βάρδιας, που µπορεί να διαρκέσει 10 ώρες. Η επίβλεψη από τους προϊσταµένους είναι στρατιωτική. «Η διαχείριση της Foxconn είναι εντελώς απάνθρωπη», είπε στο Ρώυτερ ένας εργάτης. «Δεν αντιµετωπίζουν τους εργάτες σαν ανθρώπους», συµπλήρωσε ένας άλλος.

Μάλιστα, επειδή η Αpple απαιτεί από τους προµηθευτές της ένα ορισµένο επίπεδο εργατικών δικαιωµάτων και ασφάλειας το οποίο ορίζει η ίδια, µόνον όσοι εργάτες της Foxconn εργάζονται για τις συσκευές της Αpple (iΡod, iΡhone, iΡad…) δικαιούνται από ένα σκαµνί για να κάθονται ενώ εργάζονται. Ολοι οι άλλοι πρέπει να στέκονται όρθιοι όσο διαρκεί η βάρδιά τους…

Πηγή: Τα Νέα (28.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου