Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Μην το πετάς, καλύτερα... «xariseto»!

«Αυτό που για σένα είναι “για πέταμα”, για άλλον είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται». Πάνω σε αυτό το αξίωμα βασίστηκε η δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου ανταλλαγής χωρίς χρήματα, το οποίο ξεκίνησε από μια ομάδα φίλων από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, αριθμεί ήδη 12.000 μέλη από όλη την Ελλάδα, τα οποία χαρίζουν και λαμβάνουν κάθε είδους αντικείμενα, μέσω της ιστοσελίδας «www.xariseto.gr».

Ολα άρχισαν όταν ο κ. Μάκης Προδρόμου, υδραυλικός από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να μετακομίσει στα τέλη του 2008 και δεν είχε ιδέα τι να κάνει με τα παλιά του έπιπλα. Αφενός δεν ήθελε να τα πουλήσει, αφετέρου ούτε και να τα πετάξει του φαινόταν λογικό, μιας και βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να τα χαρίσει σε κάποιον που τα είχε ανάγκη, ωστόσο δεν γνώριζε κανέναν. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός δικτύου στο Ιnternet όπου ο καθένας θα μπορούσε να βάζει αγγελίες για αυτά που ήθελε να χαρίσει αλλά δεν ήξερε σε ποιον.

«Δεν είχα γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξεκίνησα το εγχείρημα δειλά, δημιουργώντας ένα φόρουμ στο Ιnternet. Σιγά σιγά άρχισαν να αναρτούν αγγελίες όλο και περισσότερα άτομα και σύντομα είχαμε 300 μέλη. Τότε αποφασίσαμε να οργανώσουμε το δίκτυο σε άλλη βάση και μεταφερθήκαμε σε δικό μας server» λέει στο «Βήμα» ο κ. Προδρόμου.

Δύο χρόνια αργότερα, το δίκτυο του www.xariseto.gr έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 14.000 αγγελίες στις οποίες τα 12.000 μέλη του χαρίζουν και λαμβάνουν κάθε είδους αντικείμενα: από έπιπλα και οικιακές συσκευές ως ρούχα και παπούτσια, κοσμήματα και παιδικά είδη.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, τα μέλη του δικτύου έχουν κάνει ένα ακόμη βήμα: εξελίσσουν σταδιακά τις μεμονωμένες αγγελίες σε ένα οργανωμένο δίκτυο φιλανθρωπικής προσφοράς. «Αρκετά συχνά βλέπαμε αγγελίες που παρέμεναν αναρτημένες στο δίκτυο για εβδομάδες, χωρίς κανένας να δείξει ενδιαφέρον. Ωστόσο, ήμασταν σίγουροι ότι κάπου εκεί έξω υπήρχαν άνθρωποι που χρειάζονταν όλα αυτά τα πράγματα και για τους προσωπικούς του λόγους, δεν είχαν πρόσβαση στο δίκτυό μας» αναφέρει ο κ. Προδρόμου, ο οποίος δεν παρέμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Μαζί με τους συντονιστές του www.xariseto.gr αποφάσισαν να οργανώσουν μεγάλα χαριστικά παζάρια όπου όλα αυτά τα αναξιοποίητα αντικείμενα θα μπορούσαν να διατεθούν στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που θα έμοιαζε με γιορτή και θα προσέλκυε πολύ κόσμο.

Ηδη έγιναν πέντε παζάρια στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται το πρώτο της Αθήνας, ενώ τα μέλη δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (17.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου