Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Το «πράσινο» σινεμά ανθίζει με την κρίση

Υπάρχουν φεστιβάλ σχετικά χαμηλών τόνων, αποκεντρωμένα, αθόρυβα και με «προΐόν» εκτός της εμπορικής λεωφόρου, που κάνουν όμως τη διαφορά.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το «Ecofilms» (22 έως 27 Ιουνίου) που γίνεται κάθε καλοκαίρι, εδώ και δέκα χρόνια, στη Ρόδο, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Λουκία Ρικάκη. Με έναν πλούτο «πράσινων» ταινιών που είτε καταγγέλλουν την οικολογική καταστροφή και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης είτε υπογραμμίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα είτε απεικονίζουν τις ομορφιές του πλανήτη, παραμένει συνεπές στον εξαρχής προσανατολισμό του σε οικολογικά θέματα που «ξύνουν» πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Απόδειξη και η έναρξη του φετινού φεστιβάλ. Θα γίνει με το επίκαιρο animation μικρού μήκους, «Ζήτω η Κρίση!» του Ρουμάνου Αλεξέι Γκουμπένκο. Ακολουθεί η πολυβραβευμένη ταινία «Μάτια Ορθάνοιχτα: Εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική» του Γκονζάλο Αριχόν, όπου καταγράφεται η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Λατινική Αμερική.

Με μότο «Το σινεμά αντίδοτο στην κρίση», το πρόγραμμα αποτελείται από 112 ταινίες από 35 χώρες.

Οσοι δείτε το ντοκιμαντέρ «Μπανάνες!», ίσως σας κοπεί η όρεξη για το θρεπτικότατο φρούτο. Καταγράφει τον δικαστικό αγώνα μερικών εργατών από τη Νικαράγουα εναντίον της «Dole». Η εταιρεία-κολοσσός στον τομέα της διακίνησης της μπανάνας είχε χρησιμοποιήσει ένα απαγορευμένο εντομοκτόνο, που προκάλεσε σοβαρές ασθένειες -καρκίνο και στειρότητα- στους μεροκαματιάρηδες που δούλεψαν στις φυτείες της.

Οι «Μαχητές του Ουράνιου Τόξου» ταξιδεύουν τους θεατές στο ιστορικό παρελθόν των ιδρυτών της μεγαλύτερης οικολογικής οργάνωσης «Greenpeace».

Ενα άλλο ταξίδι επιφυλάσσουν οι «Τουρίστες του Διαστήματος». Δεν πρόκειται για ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για αστροναύτες και διαστημόπλοια, αλλά για τους... τουρίστες του Διαστήματος.

Ενας ακόμα κινηματογραφικός προορισμός είναι η Ινδία και το σχετικά άγνωστο σινεμά της. Το αφιέρωμα στον ινδικό κινηματογράφο περιλαμβάνει ταινίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Οικολογία της Ινδίας και το φεστιβάλ πολιτικών ταινιών «Επιμονή και Αντίσταση», που γίνεται από ανεξάρτητους Ινδούς κινηματογραφιστές. Μια ενδιαφέρουσα ταινία είναι η μικρού μήκους «Υπόγεια κόλαση» με θέμα τις πυρκαγιές των ανθρακωρύχων, μία από τις βασικότερες αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μέχρι και τον Νικολά Σαρκοζί θα δούμε πρωταγωνιστή. Περίπου δηλαδή. Εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ «Το μεγαλειώδες Παρίσι - Ο Πρόεδρος και ο Αρχιτέκτονας», όπου παρουσιάζεται το πρότζεκτ «Grand Paris» που αφορά στον επανασχεδιασμό του Παρισίου από δέκα κορυφαίους αρχιτέκτονες. Προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος σε ταινίες που καταγράφουν σημαντικές πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και καλλιτεχνών για τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου με καινοτόμες λύσεις. Ενα ακόμη παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ «Τόμος Μηδέν: Το έργο του Τσαρλς Κορέα» βιογραφεί έναν σπουδαίο Ασιάτη αρχιτέκτονα.

Χορέψτε για το κλίμα. Είναι ο τίτλος μίας από τις παράλληλες εκδηλώσεις. Ο Νικ Μπαλτάζαρ, σκηνοθέτης της ταινίας «The Big Ask Again, Dance for the Climate», όπου περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι εκτέλεσαν την ίδια χορογραφία με την μουσική των «U2», κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα βρίσκεται στη Ρόδο και θα μιλήσει με το κοινό.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (17.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου