Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Το νέο του πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2010 – 2011 παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρό του κ. Ιωάννη Μάνο. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής τον Μάρτιο του 2011. Σε μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης ο Πολιτισμός είναι ένα ισχυρό αντίβαρο, ένα σημείο αναφοράς, προβληματισμού, υποκίνησης και κοινωνικής συσπείρωσης, τόνισε ο κ. Μάνος. Συμπλήρωσε πως μετά τη δραστική μείωση της κρατικής επιδότησης, το Μέγαρο θα αναπτύξει τους ίδιους πόρους, που συνίστανται στη συνεδριακή του δραστηριότητα, την προσέλκυση νέων ακροατηρίων στα προγράμματά του, καθώς και τη στήριξη των χορηγών. Σχετικά με το ζήτημα των χορηγιών, ο πρόεδρος του Μεγάρου ανακοίνωσε ότι οι χορηγίες της επομένης περιόδου είναι υψηλότερες από εκείνες των τελευταίων δύο ετών.

Παράλληλα, ο κ. Μάνος ανέπτυξε τους δύο μεγάλους στόχους του Μεγάρου για το μέλλον: το άνοιγμα στην πόλη και το άνοιγμα στον κόσμο. Άνοιγμα στην πόλη δεν είναι μόνο το άνοιγμα των κήπων του Μεγάρου και η προσέλκυση χιλιάδων συμπολιτών στα προγράμματα του Μεγάρου. Θα είναι στο μέλλον και η «έξοδος» του Μεγάρου «εκτός των τειχών του» προς την πόλη με εκδηλώσεις και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Ανοιγμα στον κόσμο σημαίνει διεθνείς συνεργασίες, όπως η συμφωνία με τη Σκάλα του Μιλάνου και με άλλους στο μέλλον πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Ο Κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι φιλοξενεί στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» μερικές από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών: Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Ζωρζ Πρετρ (24, 25/11/10), η Συμφωνική Ορχήστρα Μαριίνσκυ της Αγίας Πετρούπολης με τον Βαλέρυ Γκεργκίεφ (8, 9/12/10), η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Ντάνιελ Χάρντινγκ (12, 13/2/11) και η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ με τον Φίλιπ Τζόρνταν στο πόντιουμ (12,13/4/11).

Oι σολίστ που συμπράττουν στον κύκλο αυτό: το πιανιστικό ντούο Κατιά και Μαριέλ Λαμπέκ εμφανίζεται με τη Συμφωνική της Βιέννης υπό τον Ζωρζ Πρετρ, ο Λεωνίδας Καβάκος με τον μεγάλο Βαλέρυ Γκεργκίεφ και τη Συμφωνική της Αγίας Πετρούπολης, η διάσημη πιανίστα Ελέν Γκριμώ συμπράττει με την περίφημη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Ντάνιελ Χάρντιγκ (στις 12/2). Την επομένη με τη ίδια ορχήστρα και μαέστρο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν. Τέλος, ο διάσημος Αμερικανός βαθύφωνος Τόμας Χάμπσον και ο Γερμανός τενόρος Μπούρκχαρντ Φριτς ερμηνεύουν τα τραγούδια του Μάλερ συμπράττοντας με την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ υπό τον Φίλιπ Τζόρνταν

Στον κύκλο «Εικοσαετία του Μεγάρου» θα παρουσιαστούν η Ορχήστρα της Ακαντέμια Νατσιονάλε της Σάντα Τσετσίλια υπό τον Αντόνιο Παπάνο και σολίστ τον πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι (21, 22/3) και το γκαλά υποτρόφων Μαρία Κάλλας και Αλεξάνδρας Τριάντη σε άριες και σύνολα που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο (2/4). Επίσης, περιλαμβάνει τη συνάντηση του Ελληνα πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη με ταλαντούχους νέους σολίστ (19/3) και ρεσιτάλ βιολιού του Λεωνίδα Καβάκου (28/3).

Στον Κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές φιλοξενούνται σύνολα και δεξιοτέχνες από όλο τον κόσμο: από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες στον κόσμο ο Μίσα Μάισκυ επιστρέφει στο Μέγαρο για ένα μοναδικό ρεσιτάλ με τη σύμπραξη της κόρης του Λίλυ Μάισκυ στο πιάνο (14/10/10), η βιολονίστα Βικτώρια Μούλοβα εμφανίζεται με τη συνοδεία του νεαρού Κρίστιαν Μπεζάουντεχαουτ στο φορτεπιάνο (10/3/11). Τον Κύκλο συμπληρώνουν δύο ερμηνευτές που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Μέγαρο: o Λιθουανός βιολονίστας Γιούλιαν Ράχλιν με τον Ιταμάρ Γκολάν στο πιάνο (20/5) και ο Γερμανός πιανίστας Στέφαν Βλάνταρ (21/1).

Η σειρά Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας φιλοξενεί τρεις σούπερσταρ της όπερας: τον μεγάλο Αργεντινό τενόρο Μαρσέλο Άλβαρες (6/12), την Άννα Κατερίνα Αντονάτσι, που θα παρουσιάσει μια βραδιά ληντ (4/4) και την Ρενέ Φλέμινγκ (14/5)

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (16.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου