Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

To 2011 έτος υπερηφάνειας για τον Ελύτη

Αυτή η χρονιά θα είναι γεμάτη από Οδυσσέα Ελύτη, αφού συμπληρώνονται ακριβώς εκατό χρόνια από τη γέννησή του (1911-1996). Το έτος Οδυσσέα Ελύτη «είναι ένα έτος υπερηφάνειας», σύμφωνα με τη σύντροφό του Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία έβαλε τα δυνατά της για να τιμηθεί το πνεύμα που διαπνέει το έργο του ποιητή. Η κοσμοθεώρηση του ποιητή θα παρουσιαστεί με λόγο, χρώμα, μουσική και εκδόσεις. Γιατί ο λόγος τον έφτασε ώς τη μέγιστη τιμή του Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979). Η ζωγραφική του, μια σειρά από εικαστικές δημιουργίες, σχολίασε χρωματικά την ποίησή του. Η μελοποίηση του έργου του τον έκανε να κερδίσει το μεγάλο κοινό. Τέλος, τα βιβλία του υπήρξαν ένα αισθητικό γεγονός με την υποστήριξη έργων μεγάλων ζωγράφων (Τσαρούχης, Μόραλης, Νικολάου, Πανιάρας κ.ά.).

Κι επειδή οι νέοι καιροί αδημονούν για γρήγορη πληροφορία και γνώση, δεν θα αργήσει να ανεβεί στο Διαδίκτυο ο επίσημος ιστότοπος του Οδυσσέα Ελύτη, με τις διευθύνσεις www.odysseaselytis.gr και www.elytis.gr.

Σ' αυτό το δημιουργικό «παιχνίδι» για να αποτιμηθεί και να ανανεωθεί το ενδιαφέρον για τον Οδυσσέα Ελύτη, το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει μ' ένα διεθνές συνέδριο και μία ολόφρεσκη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού. Στο πλαίσιο του Megaron Plus, πρώτης τάξεως σύνεδροι θα πάρουν θέση στο θέμα «Οδυσσέας Ελύτης: ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» (31/10-1/11/2011). Εχουν προσκληθεί: Μ. Θεοδωράκης, Γ. Μπαμπινιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Δ.Ν. Μαρωνίτης, Μ.Ζ. Κοπιδάκης, Κ. Γεωργουσόπουλος, Πάολα-Μαρία Μινούτσι, Τ. Κάρσον, Α. Μπερλής, Δ. Νανόπουλος, Κ. Δημουλά, Χ. Μπότσογλου, Θ. Τζαβάρας.

Ποιήματα, πεζά, μουσική και εικόνα θα συνυπάρξουν στο «νεογέννητο έργο», όπως τόνισε εμφατικά ο δημιουργός του Γιώργος Κουρουπός. Το «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» για δύο τραγουδιστές, δύο αφηγητές και τρίο εγχόρδων θα ερμηνεύσουν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σε ρόλο αφηγητή (2-3/11/2011).

Η έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη», στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, θα επιδιώξει να αποκτήσει ο επισκέπτης εποπτική εικόνα για τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του. Θα εκτεθούν ενδεικτικά έργα καλλιτεχνών, τα οποία συνέβαλαν στην αισθητική διαμόρφωσή του: Θεόφιλου, Τσαρούχη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Καπράλου, Κανέλλη, Μόραλη και Φασιανού (τέλος Σεπτεμβρίου).

Οι τέσσερις εκδόσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί, δεν περιλαμβάνουν ανέκδοτο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά κυρίως μελετητικό υλικό που δίνει τα κλειδιά για να ξεκλειδώσει ο αναγνώστης τη σκέψη και την αισθητική του.

Το λεύκωμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ναυτίλος του αιώνα» είναι ένα νοερό ταξίδι στη ζωή και το έργο του.

Θα τυπωθούν σ' έναν τόμο τα πρακτικά του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, και κυκλοφόρησαν ήδη στα ιταλικά, με τη φροντίδα της Πάολα Μινούτσι (εκδόσεις Ικαρος).

Τριάντα επτά συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής από το 1942 ώς το 1992 θα εκδοθούν υπό τον τίτλο «Συν τοις άλλοις».

Κι ακόμη θα κυκλοφορήσει η μικρή ανθολογία «Με το λύχνο του άστρου», με ποιήματα του Ελύτη και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Γιώργου Κουρουπού, με τον ίδιο στο πιάνο, τον Σπύρο Σακκά στο τραγούδι και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία (εκδόσεις Υψιλον).

Τέλος, ήταν επιθυμία του Οδυσσέα Ελύτη να χτιστεί μια μικρή εκκλησία στην Αμοργό. Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν τα θυρανοίξια της και θα είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Παντοχαρά.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (17.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου