Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Εκθεση φωτογραφίας του Κλάους Βάλντιν φον ΄Αικστεντ στο Ευγενίδειο

Γεννήθηκε το 1954 στη Γοττίγη Γερμανίας. Η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα έγινε το 1973 όταν ο 19χρονος, πλέον, Κλάους Βάλντιν φον Αϊκστεντ που είχε παρακολουθήσει επί πέντε χρόνια μαθήματα αρχαίων ελληνικών στο γερμανικό σχολείο ήταν σε θέση να εκτιμήσει πράγματα και καταστάσεις. Από την πρώτη στιγμή του έκανε εντύπωση αυτός ο «φωτεινός τόπος» και οι «ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι», όπως λέει. Τότε φούντωσε μέσα του η επιθυμία να σπουδάσει αρχαιολογία. Σπούδασε Νομική και Αρχαιολογία, αρχικά στο Πανεπιστημίο της Γοττίγγης, κι έπειτα Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Και μετά από ένα ακόμα ταξίδι στην Ελλάδα το αποφάσισε: θα έμενε για πάντα σ’ αυτόν τον τόπο που αγάπησε με πάθος.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο Κλάους Βάλντιν φον ΄Αικστεντ γυρίζει απ’ άκρου εις άκρον την Ελλάδα αποτυπώνοντας στο φωτογραφικό χαρτί τις εμπειρίες του. Η θητεία του από το 1990 έως το 1995 ως προϊστάμενος του Φωτογραφικού Αρχείου του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών του έδωσε το έναυσμα να εστιάσει στην επιστημονική φωτογραφία στο χώρο της αρχαιολογίας και της ιστορίας. ΄Ένα μικρό δείγμα της αγάπης του για τον τόπο μας και τη φωτογραφία παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Ελλάδα του Κλάους Βάλντιν φον ΄Αικστεντ» που εγκαινιάστηκε χθες Τρίτη στο θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου στο ΄Ιδρυμα Ευγενίδου.

Εβδομηνταένα φωτογραφικά καρέ από το 1985 έως το 2010 περιλαμβάνει η έκθεση και συγκεκριμένα αποκλειστικά ασπρόμαυρες αναλογικές φωτογραφίες σε πρωτότυπες εκτυπώσεις από αρνητικό 35 mm σε παραδοσιακό χαρτί τύπου fiberbase. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες τριών διαστάσεων. Σαρανταέξι φωτογραφίες 30Χ40, εικοσιμία φωτογραφίες 24Χ30 και τέσσερις φωτογραφίες 40Χ60. ΄Οσοι είναι γνώστες της δουλειάς του μιλούν για έναν μαέστρο του σκοτεινού θαλάμου και καλό τεχνίτη της αναλογικής φωτογραφίας και της φωτομέτρησης. Ο Κλάους Βάλντιν φον ΄Αικστεντ που είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος, δηλώνει εραστής της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. «Η ασπρόμαυρη εικόνα είναι για μένα πολύ περισσότερο εκφραστική σα φωτογραφία απ’ ότι η έγχρωμη. ΄Εχει υψηλότερη αισθητική και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία με συγκινεί και το στοιχείο της νοσταλγίας που τονίζεται αν χρησιμοποιήσουμε χαρτί που θυμίζει σέπια», εξηγεί για τη δουλειά του τονίζοντας ότι οι φωτογραφίες της έκθεσης δεν έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Ο Κλάους Βάλντιν φον ΄Αικστεντ έχει γυρίσει την Ελλάδα περισσότερο από πολλούς ΄Ελληνες. ΄Εχει φωτογραφίσει την Αθήνα, την Εύβοια, τη Δήλο, την ΄Ιο, την Τήνο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, τη Μάνη, την Αρκαδία, την ΄Ηπειρο και την Κέρκυρα. Σήμερα δηλώνει με υπερηφάνια «φορολογούμενος του ελληνικού δημοσίου» και υπέρμαχος των προσπαθειών μιας χώρας που δεν διανύει και την καλύτερή της περίοδο. «Πιστεύω ότι ζούμε μια εποχή που πρέπει να αναδείξουμε το όμορφο πρόσωπο της Ελλάδας. Η χώρα έχει ανάγκη από υποστήριξη και οφείλουμε όλοι να το κάνουμε», μας λέει. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011.

«Η Ελλάδα του Κλάους Βάλντιν φον ΄Αικστεντ», 14 – 18 Φεβρουαρίου 2011, ΄Ιδρυμα Ευγενίδου,
Λεωφ. Συγγρού 387 Παλαιό Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11).

Πηγή: Το Βήμα (14.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου