Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ναρκωτικά σε συσκευασία απορρυπαντικού!

H εποχή που ο κακός ο λύκος και η Κοκκινοσκουφίτσα κρύβονταν μόνο μέσα στις σελίδες των παραμυθιών έχει, δυστυχώς, περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα πολλοί έφηβοι και νέοι άνθρωποι αναζητούν αγωνιωδώς να ζήσουν το δικό τους παραμύθι- την «παραμύθα», όπως την αποκαλούν- όχι σε αθώες εικονογραφημένες σελίδες αλλά σε ναρκωτικές ουσίες. Ουσίες που δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις σχετικά με έναν πλασματικό όμορφο κόσμο στον οποίο γράφεται πάντα ένα happy end, όπως στα παιδικά παραμύθια. Ο λύκος όμως στον πραγματικό κόσμο είναι όντως πολύ κακός και μάλιστα στον 21ο αιώνα της επιστημονικής εξέλιξης και τεχνολογίας λαμβάνει ολοένα περισσότερα και πιο άσχημα πρόσωπα: έτσι στα «παραδοσιακά» ναρκωτικά έρχονται να προστεθούν νέες συνθετικές ψυχοτρόπες ουσίες, που είναι άκρως δημοφιλείς στους νεαρούς και κυκλοφορούν κάτω από τη μύτη των γονέων τους με τον τίτλο των... απορρυπαντικών, των λιπασμάτων για φυτά, των αλάτων μπάνιου, των αρωματικών στικ!

Τα δύο τελευταία, άκρως αγαπητά στους χρήστες ναρκωτικών... πρόσωπα του «κακού λύκου» ονομάζονται μεφεδρόνη και Spice. Πρόκειται για ουσίες που κυκλοφορούν ελεύθερες στο Διαδίκτυο και αποτελούν έναν νέο, μεγάλο εχθρό για τους ειδικούς και τις διωκτικές αρχές, καθώς η φήμη και η χρήση τους εξαπλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το προφίλ αυτών των συνθετικών ναρκωτικών σκιαγραφούν δύο πρόσφατες μελέτες ειδικών του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μαρτυρώντας ότι η Πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να εκπαιδευθούν στα νέα...ναρκο-ήθη και έθιμα των επιτηδείων που γράφουν εφιαλτικά παραμύθια χρήζοντας πρωταγωνιστές τους τα παιδιά μας.

Οι διαφωτιστικές ελληνικές μελέτες σχετικά με τα προϊόντα Spice και τη μεφεδρόνη δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Τoxicology Letters» (η online δημοσίευση για τη μεφεδρόνη έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2010, ενώ η αντίστοιχη για τα Spice στις 8 Ιουνίου 2010). Στις μελέτες που αποτελούν ανασκοπήσεις των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με τις δύο νέες ψυχοτρόπες συνθετικές ουσίες επικεφαλής ήταν η ιατροδικαστής, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, ενώ συμμετείχαν ο κ. Κ. Πίστος, τοξικολόγος και λέκτωρ Τοξικολογίας του Εργαστηρίου, καθώς και η χημικός και επιστημονική συνεργάτις του Εργαστηρίου κυρία Ιωάννα Βαρδάκου.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ουσίες με τις οποίες δυστυχώς (αλλά απαραιτήτως) πρέπει να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας; Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» η κυρία Σπηλιοπούλου, «πρόκειται για συνθετικές ουσίες,ανάλογες με ναρκωτικά που ήδη κυκλοφορούν. Η μεφεδρόνη αποτελεί συνθετικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος ανάλογο της καθινόνης (συστατικό του φυτού khat - επιστημονική ονομασία Catha edulis),η οποία με τη σειρά της είναι δομικά ανάλογη με την αμφεταμίνη. Τα προϊόντα Spice, γνωστά και ως “legal highs” (νόμιμες δηλαδή ψυχοτρόπες ουσίες), αποτελούν μείγματα βοτάνων,στα οποία όμωςσε αρκετές περιπτώσειςπροστίθενται νέα συνθετικά κανναβινοειδή,όπως τα JWΗ018, CΡ-47497 και ΗU-210. Οι ουσίες αυτές είναι ανάλογες της τετραυδροκανναβινόλης (ΤΗC, που αποτελεί το κύριο συστατικό της κάνναβης),αλλά δυστυχώς με πολύ πιο ισχυρή δράση στους υποδοχείς του εγκεφάλου».

Η μεφεδρόνη βρίσκεται σε... αφθονία στο Διαδίκτυο και κυκλοφορεί με διάφορες ονομασίες (Μiaow, 4-ΜΜC, Μeph, ΤopCat ) και μορφές. Λαμβάνεται είτε από το στόμα, είτε από τη μύτη, είτε με ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια ένεση. Η ουσία πρωτοεμφανίστηκε ευρέως στην Ευρώπη την τελευταία τριετία και η απήχησή της στους νέους συνεχώς αυξάνεται. Το προφίλ του χρήστη της μεφεδρόνης είναι αυτό ενός νεαρού, ηλικίας 15-24 ετών, που ζει σε αστικό περιβάλλον και συχνάζει σε κλαμπ. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για χρήση της ουσίας ακόμη και από 12χρονα παιδιά! Η μεφεδρόνη διαφημίζεται με πλείστους τρόπους, όπως με τη μορφή αλάτων για το μπάνιο και λιπάσματος για τα φυτά και με την επισήμανση ότι δεν προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, προκειμένου να «ξεγελούν» οι προμηθευτές τους μηχανισμούς ελέγχου. Σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνεται σε συνδυασμό με αλκοόλ και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη, η κάνναβη και η κεταμίνη.

Τα Spice τα βρίσκει κάποιος με ονομασίες όπως Spice Silver, Spice Gold και Spice Diamond. Πλασάρονται συνήθως στο εμπόριο ως «αρωματικά θυμιάματα» ή ως «φυτικά μείγματα για κάπνισμα». Αυτά τα προϊόντα καπνίζονται είτε μόνα τους είτε μερικές φορές σε συνδυασμό με κάνναβη. Κυκλοφορούν συχνά και σε μορφή αρωματικών στικ τα οποία οι νέοι αγοράζουν και, αφού τα ανάψουν μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο, εισπνέουν το...μυρωδάτο και άκρως επικίνδυνο «θυμίαμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφημίζονται ως «εξωτικά», «φυτικά», «νόμιμα» προϊόντα, κάτι που βεβαίως προσελκύει τους νέους, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν την πραγματική δράση τους.

Διότι η πραγματική δράση των νέων συνθετικών ναρκωτικών είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από εκείνη του... ανεβάσματος και της ευφορίας που υπόσχονται όσοι τα εμπορεύονται (οι όποιες επιδράσεις τόσο της μεφεδρόνης όσο και των Spice στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν καταγραφεί μόνο μέσω περιστατικών στην κλινική πράξη, αφού ως σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δημοσιευμένη μελέτη σε ανθρώπους). Ο κ. Πίστος εξηγεί ότι εμφανίζονται σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση μεφεδρόνης. «Οι κυριότερες περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις,επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα (ταχυκαρδία,καρδιακή αρρυθμία, περιφερική αγγειοσύσπαση), απώλεια συγκέντρωσης, προσωρινή απώλεια μνήμης και ερεθισμό του ρινικού βλεννογόνου όταν η λήψη γίνεται από τη μύτη». Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη λήψη του ναρκωτικού είναι σοβαρές, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία: σύνδρομο καταδίωξης, ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, παρανοϊκός ιδεασμός, αλλά και καρδιακά επεισόδια, απώλεια βάρους και όρεξης, καθώς και διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες.

Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες που αφορούν τη χρήση των Spice είναι ανάλογες της ψυχοτρόπου δράσης των κανναβινοειδών, λέει η κυρία Βαρδάκου. Εχουν αναφερθεί ψευ δαισθήσεις, βραχυπρόθεσμη απώλεια της συνείδησης, σύγχυση, άφθονη εφίδρωση, τρόμος, ταχυπαλμία, αϋπνία, πονοκέφαλοι, ναυτία, έμετος και διάρροια. «Γενικά, δεν γνωρίζουμε πλήρως τις φαρμακολογικές και τοξικολογικές ιδιότητες των συνθετικών κανναβινοειδών,επομένως δεν μπορούμε να αποφανθούμε οριστικά για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση τους για τη δημόσια υγεία» επισημαίνει η ερευνήτρια. Τα Spice κατηγορούνται πάντως για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως εξάρτηση, προβλήματα στη μνήμη και στη μάθηση, εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου. Παράλληλα η μακροχρόνια χρήση κανναβινοειδών έχει συνδεθεί με εμφάνιση σοβαρών παθήσεων του αναπνευστικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ακόμη και με καρκίνους, όπως συμβαίνει και με το τσιγάρο.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (06.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου