Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Το βιβλίο είναι τέχνη

Μία έκθεση για θεατές, αναγνώστες, φιλότεχνους και βέβαια βιβλιόφιλους είναι αυτή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην οποία παρουσίαζουν το έργο τους οι φοιτητές του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών _ Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι έχουν σχεδιάσει μαζί ένα βιβλίο-εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων, το οποίο ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του μουσείου, όπου οι σελίδες του δημιουργούν ένα περιβάλλον και σχηματίζουν μια διαδρομή, την οποία ακολουθεί ο επισκέπτης για να μυηθεί στον κόσμο των λέξεων και των εικόνων. Τίτλος της έκθεσης είναι «Ό,τι: Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών».

Καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, τα οποία υπήρξαν αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων. Είναι βιβλία ευφάνταστα και απρόβλεπτα, που συνδυάζουν εικόνα και κείμενο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης.

Το Εργαστήριο της Τέχνης του Βιβλίου ιδρύθηκε το 1939 από τον αλεξανδρινό στην καταγωγή Γιάννη Κεφαλληνό καθηγητή χαρακτικής, ο οποίος όταν είχε έρθει στην Ελλάδα από το Παρίσι ονειρευόταν ότι «κάθε έντυπο στην καθημερινή ζωή ακόμα και το εισιτήριο του τραμ μπορεί να είναι έργο τέχνης για την αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού». Στο Εργαστήρι έχουν σπουδάσει πολλοί, γνωστοί μετέπειτα καλλιτέχνες, όπως η Βάσω Κατράκη, αλλά και ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Γιάννης Μπουτέας, η Νέλλα Γκόλαντα η Άρια Κομιανού κ. ά. Νεανικά έργα τους παρουσιάζονται στην έκθεση και μαζί το τελειότερο βιβλίο της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, οι «Δέκα Λευκαί Λύκηθοι» (1956) που δημιούργησε ο ίδιος ο Γιάννης Κεφαλληνός.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 7228321-3 ), έως 1 Μαΐου 2011.

Πηγή: Το Βήμα (18.02.2011). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου