Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η τέχνη συνεισφέρει σε υποτροφίες

Οι καλλιτέχνες δημιουργούν για καλό σκοπό προσφέροντας τα έργα τους για την υποστήριξη των υποτροφιών του Ιδρύματος Φουλµπράιτ. Δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες, που είχαν λάβει υποτροφία από το ίδρυμα τα τελευταία χρόνια προσέφεραν ανιδιοτελώς τις δημιουργίες τους, οι οποίες διατίθενται στο πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη (κεντρικό και νέο κτίριο) προκειμένου να ενισχυθεί με την πώλησή τους, το ταμείο των υποτροφιών που απευθύνονται στους υποψηφίους από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

«Η τέχνη στηρίζει την εκπαίδευση» είναι ο τίτλος αυτής της πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν συγκεκριμένα οι καλλιτέχνες Εριέττα Αττάλη, Κώστας Βαρώτσος, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Σώτος Ζαχαριάδης, Ζωή Κεραμέα, Ζάφος Ξαγοράρης, Ντόρα Οικονόμου, Λάμπρος Παπανικολάτος, Bαγγέλης Πλοιαρίδης και Σία Κυριακάκος. Η τελευταία μάλιστα είχε λάβει υποτροφία από την Αμερική προς την Ελλάδα καθώς το ίδρυμα δίνει την ευκαιρία και σε αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιήσουν σπουδές ή έρευνα στη χώρα μας.

Ζωγραφική, µεταξοτυπίες, φωτογραφίες, έργα µεικτής τεχνικής είναι τα έργα αυτών των καλλιτεχνών που διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και σε συμβολικές -για έργα τέχνης- τιμές (από €200-€450). Πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πιλοτικά το 2002, όταν υπότροφοι παραχώρησαν το δικαίωμα αναπαραγωγής έργων τους ως δώρα προς τους χορηγούς του ιδρύματος ενώ φέτος είναι η πρώτη φορά που οι καλλιτέχνες παρέχουν έργα ειδικά για το σκοπό αυτό. Αλλωστε οι καλλιτεχνικές υποτροφίες Φουλµπράιτ περιλαμβάνουν εκτός της ζωγραφικής και των πλαστικών τεχνών, το χορό, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη µουσειολογία, την ψηφιακή τέχνη, τον κινηµατογράφο κλπ.

Να σημειωθεί ότι το Ιδρυµα Φουλµπράιτ, που φέτος συμπληρώνει 62 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα είναι το αρχαιότερο στην Ευρώπη. Το Fulbright είναι ένα διεθνές πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και από το 1948 έχει χορηγήσει περισσότερες από 4.700 υποτροφίες σε φοιτητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς. Μεταξύ τους ήταν μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Κάρολος Κουν, ο Σπυρίδων Μαρινάτος, η Ελένη Βακαλό, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Αγγελος Δεληβορριάς, η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κ. ά.

Μουσείο Μπενάκη: Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, τηλ. 210 367 1000). Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 345 3111). «Η τέχνη στηρίζει την εκπαίδευση». Ως 28 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Το Βήμα (08.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου