Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ο (ιντερνετικός) έρωτας αρχίζει στα 40

Αν και οι περισσότεροι νομίζουμε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης απευθύνονται κυρίως στους νέους, μία διεθνής έρευνα – που έχει και τη σφραγίδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης - αποδεικνύει ότι οι μεσόκοποι είναι αυτοί που τις χρησιμοποιούν περισσότερο για να βρουν το ταίρι τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ηλικίας 40 ως 69 ετών έχει βρει το σύντροφό του …ηλεκτρονικά! Και σχεδόν ο ένας στους τρεις χρήστες του Internet παραδέχεται ότι κάποια στιγμή στη ζωή του έχει επισκεφθεί ιστοσελίδες με ηλεκτρονικά «προξενιά».

Η έρευνα έγινε από το Oxford Internet Institute του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε 12.000 ζευγάρια από 18 χώρες και αφορά την περίοδο 1997-2009. Όλα τα ζευγάρια είχαν τακτική πρόσβαση στο Internet. Με βάση τα ενδιαφέροντα ευρήματά της, το 1997 μόνο το 6% των ζευγαριών είχε επισκεφθεί τέτοιες σελίδες, αλλά το 2009 το ποσοστό αυξήθηκε στο 30%. Το 15% βρήκε μάλιστα το σύντροφό του με αυτόν τον τρόπο.

Η μελέτη αναδεικνύει επίσης την ολοένα αυξανόμενη επιρροή των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Λιγότεροι από το 10% εκείνων που ξεκίνησαν τη σημερινή σχέση τους πριν από το 2000 ανέφεραν ότι γνωρίστηκαν με τέτοιο τρόπο, αλλά ως το 2005 το ποσοστό διπλασιάστηκε στο 21%. Η έρευνα καταρρίπτει επίσης το μύθο ότι οι οnline γνωριμίες απευθύνονται κυρίως στους νεώτερους, καθώς μόνο το 23% εκείνων που βρίσκονται στην ηλικία 18-40 αναφέρει ότι ξεκίνησε τη σχέση του μέσα από το Internet.

Παρά τη μεγάλη άνθηση που γνωρίζουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι γνώρισαν το σύντροφό τους με τον …παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή μέσω κοινών γνωστών (67%) ή σε μπαρ και κλαμπ (69%). Στην ηλικιακή ομάδα 40-69, το 36% των ερωτηθέντων βρήκε όμως το σύντροφό του ηλεκτρονικά.

Ο εκ των ερευνητών δρ Μπάρνι Χόγκαν δήλωσε: «Κάποτε ήταν καινοτομία το να βρεις το σύντροφό σου online, αλλά η έρευνα αυτή δείχνει ότι έχει γίνει ένας πολύ συνηθισμένος – αν όχι κυρίαρχος – τρόπος για να βρίσκεις νέους συντρόφους, ειδικά εάν είσαι μεταξύ 40 και 70 ετών».

Ο συνάδελφός του, καθηγητής Γουίλιαμ Ντάτον, προσθέτει ότι «άνδρες και γυναίκες βλέπουν το Internet σαν ένα νέο τόπο συνάντησης» και ότι η δημοφιλία των ηλεκτρονικών ραντεβού οφείλεται κυρίως στην ευκολία που προσφέρουν στους χρήστες και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα να αποκαλύπτουν στοιχεία του εαυτού τους σε ένα ψευδο-ανώνυμο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Πηγή: Το Βήμα (14.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου