Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικός Κόσμος, στο επίκεντρο τα παιδιά

Μια στολή δεν χαρακτηρίζει μόνο το μασκαρά αλλά και ανθρώπους που ασκούν συγκεκριμένα επαγγέλματα ή ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και περιοχών. Το να ανακαλύψουν τα παιδιά φορεσιές από διάφορους τόπους και πολλά επαγγέλματα και να γνωρίσουν την εξέλιξη της φορεσιάς ανά τα χρόνια είναι ένα από τα συναρπαστικά ταξίδια που υπόσχεται στους μικρούς του φίλους το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. «Δείξε μου τη στολή σου να σου πω ποιος είσαι» είναι, λοιπόν, ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος (νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού) που προγράμματος που φιλοξενεί την Κυριακή 6 Μαρτίου ο Ελληνικός Κόσμος στο πλαίσιο των Κυριακάτικων προγραμμάτων του. Μαζί με τις στολές, στα συγκεκριμένα προγράμματα θα πρωταγωνιστήσουν τον ίδιο μήνα τα προσωπεία, η τέχνη του θεάτρου και η σοκολάτα. Τον ίδιο μήνα ο «Ελληνικός Κόσμος» γιορτάζει τα δέκατα τρίτα γενέθλιά του, με ένα ειδικό πρόγραμμα.

«΄Οψεις του προσωπείου» είναι ο τίτλος του προγράμματος (για νήπια και παιδιά παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού) της Κυριακής 13 Μαρτίου που θα ταξιδέψει τα παιδιά από τον Διόνυσο στον Αρλεκίνο κι από την αρχαιότητα έως την Κομέντια ντελ ΄Αρτε. Αυτοσχεδιασμοί, θεατρικά παιχνίδια και δημιουργικές κατασκευές θα φέρουν τους μικρούς επισκέπτες σε επαφή με τον κόσμο και την ιστορία του προσωπείου.

Την ίδια μέρα το πρόγραμμα «Με τη μαγεία του θεάτρου» (για παιδιά Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού) φιλοδοξεί να οδηγήσει τα παιδιά σε έναν άλλο κόσμο. Σκηνικά, κοστούμια, μουσική, μάσκες, αρχιτεκτονική, φωτισμός, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, θα βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και αναζητήσεις. Την Κυριακή 20 Μαρτίου ο «Ελληνικός Κόσμος» καλεί όλους τους φίλους του (νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού) σε ένα μεγάλο παιχνίδι εξερεύνησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα περιηγηθούν τους χώρους του και κυρίως τη «Θόλο», ενώ την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 27 του μηνός, η σοκολάτα δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση ενός προγράμματος … γλυκιάς γεύσης.

Ο «Ελληνικός Κόσμος» αποκτά γλυκιά γεύση και καλεί τα παιδιά (νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού) να παίξουν και να δημιουργήσουν, ανακαλύπτοντας όλα τα μυστικά του αγαπημένου τους γλυκίσματος. Οι συμμετέχοντες θα γευτούν και θα μάθουν τα διαφορετικά είδη σοκολάτας, θα γνωρίσουν την προέλευσή της αλλά και τους τρόπους παρασκευής της, θα συζητήσουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με την κατανάλωσή της.

Τα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) που καθιέρωσε φέτος ο Ελληνικός Κόσμος γίνονται κάθε Σάββατο πρωί, έχουν τίτλο «Πριν πάω στο σχολείο», διαρκούν μία ώρα και τα παιδιά συμμετέχουν με την παρουσία συνοδού. Οι γονείς και τα παιδιά έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά προγράμματα: «Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας» και «Ένα λαϊκό παραμύθι καμωμένο με κούκλες για παιδιά» (5/3 και19/3), «Στη γειτονιά της κούκλας... χρωματίζουμε με το σώμα» και «Αίσωπος στον Ελληνικό Κόσμο» (12/3 και 26/3).

Ελληνικός Κόσμος, Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος.

Πηγή: Το Βήμα (21.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου