Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η αρχιτεκτονική είναι μία κοινωνική τέχνη

Συνεργάζονται εδώ και 30 χρόνια, από την εποχή που ήταν φοιτητές και οι αρχιτεκτονικές μελέτες τους για δημόσια και ιδιωτικά έργα έχουν συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς αποδίδοντάς τους αντίστοιχο αριθμό βραβεύσεων.

Ο Δημήτρης Ησαΐας και ο Τάσης Παπαϊωάννου πιστεύουν άλλωστε ότι «Η αρχιτεκτονική είναι μια κοινωνική τέχνη». Και ως τέτοια «νομιμοποιείται» να παρουσιασθεί σε μία έκθεση, αυτή συγκεκριμένα που παρουσιάζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς) από τις 5 Φεβρουαρίου.

Σκίτσα, σχέδια, προπλάσματα και φωτογραφίες επιστρατεύονται για να δείξουν όχι απλώς τα έργα των δύο καταξιωμένων αρχιτεκτόνων αλλά, το κυριότερο, τη διαδρομή ώσπου να πραγματοποιηθούν, την πορεία δηλαδή από το «λευκό χαρτί» στον υλοποιημένο χώρο.

«Ζητούμενο στη δουλειά μας ήταν και παραμένει ο χώρος, το ίδιο το κτίριο δηλαδή, και όχι το σχέδιό του», λένε ο κ. Ησαΐας και ο κ. Παπαϊωάννου. Κι αυτό, γιατί «ο αρχιτεκτονικός χώρος έχει υπόσταση, αποκτά νόημα και περιεχόμενο από τη στιγμή που κατοικείται και μετατρέπεται σε χώρο ζωής», προσθέτουν. Με άλλα λόγια πρέπει να περάσει καιρός, να κατοικηθεί το κτίριο και ύστερα να έρθει η ώρα της αποτίμησης και της κριτικής.

Και οι δύο άλλωστε θεωρούν -όπως και είναι αληθές- ότι μία έκθεση αρχιτεκτονικής είναι από τη φύση της σχήμα οξύμωρο. Κυρίως. γιατί αυτό που εκτίθεται δεν είναι το ίδιο το έργο αλλά εικόνες, που έχει επιλέξει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας.

Το ενδιαφέρον αυτής της έκθεσης λοιπόν είναι ότι μεταφέρει το κέντρο του ενδιαφέροντος από το μεμονωμένο γεγονός στο σύνολο. Εδώ τα κτίρια δεν παρουσιάζονται αυτόνομα ούτε σε ομάδες ανάλογα με τη χρήση ή το χαρακτήρα τους, αλλά, όπως λένε, μία συνολική δουλειά.

Στον κατάλογο αυτής της κοινής δουλειάς περιλαμβάνονται κτίρια όπως το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου (Α’ βραβείο πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού), τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και Τιράνων, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και πολλά ακόμη. Οι δύο αρχιτέκτονες όμως έχουν παράλληλα και διδακτική δραστηριότητα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η οποία όπως επισημαίνουν έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των απόψεων τους.

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 132, τηλ.210 3671000), διάρκεια: 5 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου.

Πηγή: Το Βήμα (01.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου