Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κλειστά μουσεία λόγω έλλειψης φυλάκων

Κλειστή παραμένει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας όλη η έκθεση της Μεταβυζαντινής περιόδου, από τον 15ο αιώνα ως τον 20ό, η οποία εγκαινιάσθηκε μετά από προετοιμασία πολλών ετών,τον περασμένο Μάιο. Το μισό μουσείο δηλαδή. Αιτία, η έλλειψη φυλάκων.

Δανός καθηγητής που έφθασε πριν από λίγες μέρες με τους φοιτητές του στην Αθήνα από την Κοπεγχάγη για να επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκε μπροστά σε κλειστές πόρτες καθώς ένα από τα σημαντικότερα τμήματά του, αυτό των αγγείων,το οποίο βρίσκεται στον όροφο εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, λόγω επίσης, έλλειψης φυλάκων.

Και μπορεί η διεύθυνση του ΕΑΜ να έλυσε προσωρινά και ειδικά για την περίσταση το πρόβλημα, κλείνοντας δηλαδή άλλο τμήμα του ώστε να μετακινηθούν οι φύλακες στις αίθουσες των αγγείων και να γίνει δυνατή η επίσκεψη των ξένων φοιτητών που έρχονται για να μελετήσουν τις ελληνικές αρχαιότητες, όμως η γενικότερη κατάσταση παραμένει άσχημη. Από τα 138 άτομα (φυλακτικό προσωπικό αλλά και απασχολούμενοι σε διάφορες παραπλήσιες υπηρεσίες του μουσείου, όπως π.χ. στους χώρους παράδοσης και φύλαξης των αποσκευών των επισκεπτών), οι οποίοι απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον 35. Ετσι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται οι ελλείψεις δεν κρύβονται.

Ιδια κατάσταση και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το νέο -αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό ακόμη - καμάρι του υπουργείου Πολιτισμού. Η υπολειτουργία του όμως καθώς διαθέτει αυτή τη στιγμή περί τους 50 φύλακες ενώ χρειάζονται υπερδιπλάσιο δεν τιμά κανένα.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα μουσεία της χώρας μετά από την λήξη των συμβάσεων των εκτάκτων υπαλλήλων και την αδυναμία (ή απαγόρευση)προσλήψεως νέων. Από το υπουργείο Πολιτισμού πάντως υπάρχει διαβεβαίωση ότι σύντομα οι ανάγκες θα καλυφθούν, άγνωστο όμως πότε ακριβώς και σε ποιο βαθμό θα γίνει αυτό.

Πηγή: Το Βήμα (22.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου