Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εξαντλήθηκαν οι…διευθύνσεις του Ίντερνετ!

Είναι πια επίσημο, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην ιστορία του Ίντερνετ. Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων διευθύνσεων του διαδικτύου, οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, που ήσαν περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια, εξαντλήθηκαν και τώρα πρέπει να γίνει οργανωμένα η διεθνής μετάβαση σε ένα νέο σύστημα διευθύνσεων, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και το πιο σημαντικό: οι περισσότεροι χρήστες του Ίντερνετ δεν θα καταλάβουν καν το πρόβλημα και τις αλλαγές που προωθούνται.

Σε μια ειδική «τελετή» στο Μαϊάμι των ΗΠΑ -σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό-, όπως άρμοζε στην περίσταση, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ICANN που εποπτεύει την απόδοση και κατανομή των διαδικτυακών διευθύνσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραχώρησε και τα τελευταία πέντε διαθέσιμα πακέτα διευθύνσεων (αριθμών ΙΡ) με βάση το υπάρχον πρωτόκολλο IPv4.

Ήδη, έχει αρχίσει η μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο IPv6, που θα αποτελέσει το νέο διεθνές πρότυπο για τις διευθύνσεις του διαδικτύου και θα επιτρέψει να υπάρξει πολύ περισσότερος «χώρος» για την επέκταση του Ίντερνετ, το οποίο συνεχίζει να γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη σε όλο τον πλανήτη. Το νέο σύστημα φέρνει ένα ασύλληπτα μεγάλο αριθμό νέων διευθύνσεων, που περιγράφονται από τον αριθμό 340 ακολουθούμενο από 36 μηδενικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ICANN Ροντ Μπέκστρομ, υπάρχουν πλέον τρισεκατομμύρια διευθύνσεις για ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους και η Γη έχει μόνο επτά δισεκατομμύρια κατοίκους.

Για να καταλάβει κανείς τη σύγκριση, αν όλες μαζί οι διευθύνσεις IPv4, που μόλις εξαντλήθηκαν, καταλαμβάνουν χώρο όσο μια μπάλα γκολφ, οι νέες διευθύνσεις IPv6 πιάνουν χώρο όσο ο ήλιος! Οπότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη φορά υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις για να πάρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και έτσι, στο προβλεπτό μέλλον, δεν αναμένεται να γίνει ξανά μετάβαση σε κάποιο νέο πρωτόκολλο λόγω εξάντλησης των νέων διευθύνσεων.

Ο Μπέκστρομ καθησύχασε όσους φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο «αποκαλυπτικό» σενάριο. Αν μη τι άλλο, τα Περιφερειακά Μητρώα του Διαδικτύου έχουν ακόμα στη διάθεσή τους ορισμένες διευθύνσεις, τις οποίες θα συνεχίζουν να παραχωρούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, και αυτές οι διευθύνσεις θα αρχίσουν να εξαντλούνται από την αρχή του 2012. Αυτό αναμένεται να συμβεί πρώτα στην Ασία, όπου η ζήτηση είναι τεράστια για νέες διευθύνσεις. Μόλις τα Περιφερειακά Μητρώα Διευθύνσεων ξεμένουν οριστικά από διευθύνσεις IPv4, θα αρχίσουν να παραχωρούν τις νέες διευθύνσεις IPv6.

Για τις εταιρείες που έχουν δικό τους δικτυακό τόπο (website), η μετάβαση στο σύστημα διευθύνσεων IPv6 σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουν έτσι τον εξοπλισμό τους, ώστε να υποστηρίζει το νέο πρότυπο, χωρίς να είναι ανάγκη -στις περισσότερες περιπτώσεις- να προχωρήσουν σε αναβάθμιση υλικού (hardware). Αν δεν κάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις, η ταχύτητα των ιστοσελίδων τους μπορεί να επιβραδυνθεί, ενώ στο μέλλον μερικοί χρήστες μπορεί να μην έχουν καν πρόσβαση σε αυτές.

Οι φορητοί υπολογιστές, τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες σύγχρονες φορητές συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, ήδη υποστηρίζουν το νέο πρωτόκολλο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Μητρώο Αριθμών (Διευθύνσεων) του Διαδικτύου, λιγότεροι από το 1% των χρηστών του διαδικτύου δεν έχουν κατάλληλα ρυθμισμένο εξοπλισμό και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους.

Αντίθετα με τους καταναλωτές-χρήστες που δεν θα καταλάβουν τίποτε (μερικοί μπορεί απλώς να χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις ρυθμίσεις των μόντεμ και των ρούτερ τους), η προσπάθεια και το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα διευθύνσεων θα πέσει κυρίως στους ώμους των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο, των υπεύθυνων των διαδικτυακών τόπων και των εταιρειών δικτύωσης. Αυτοί θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των συστημάτων τους, όταν αυτά θα κληθούν να χειριστούν τις νέες online διευθύνσεις IPv6.

Σύμφωνα με τον Μπέκστρομ της ICANN, η πλήρης μετάβαση στο νέο πρότυπο θα πάρει χρόνια, με συνολικό κόστος μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς. Το Google, το Facebook και άλλοι μεγάλοι «παίκτες» του διαδικτύου θα προσθέσουν μαζικά διευθύνσεις IPv6 δοκιμαστικά και ταυτόχρονα, στις 8 Ιουνίου φέτος (ώρα 00:01 Γκρίνουιτς), για να ελέγξουν τυχόν προβλήματα κατά την μετάβαση.

Πηγή: Η Καθημερινή (04.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου