Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Με μελανά χρώματα ζωγραφίζουν οι Ελληνες το μέλλον

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι από την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα, ένας στους δύο πολίτες (για την ακρίβεια, το 51% των ερωτηθέντων) στη χώρα μας είναι δυσαρεστημένος από την καθημερινή του ζωή. Πρόκειται για την 4η μεγαλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία (60%), την Πορτογαλία (55%) και τη Ρουμανία (54%).

Ελληνες, Ιρλανδοί και Ισπανοί με ποσοστά 97-98% είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι πολίτες στην Ε.Ε. για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους, ενώ μόλις το 25% των Ελλήνων που μετείχαν στην έρευνα δηλώνει ικανοποιημένος από την προσωπική επαγγελματική του κατάσταση.

Οσον αφορά το μέλλον, το 75% των Ελλήνων θεωρεί πως η κατάσταση στην οικονομία στη χώρα θα επιδεινωθεί, ενώ εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν πως θα υπάρξει επιδείνωση και στα εργασιακά θέματα.

Η έρευνα αναδεικνύει και την ανασφάλεια που νιώθουν οι Ελληνες, με το 54% να δηλώνει πως δυσκολεύεται να κάνει σχέδια για το μέλλον.

Μόλις το 7% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, όμως το 93% εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα καταγράφεται γενικευμένη δυσπιστία προς τους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το 93% δηλώνει δύσπιστο απέναντι στα πολιτικά κόμματα, 79% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 78% για την τηλεόραση και 76% για την κυβέρνηση. Δυσπιστία απέναντι στην Ε.Ε. εκφράζει το 60%, αν και η πλειονότητα θεωρεί πως αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτή.

Επίσης, παρά τη δυσπιστία προς την Ε.Ε. 3 στους 4 είναι υπέρ μιας κοινής πολιτικής για τα διεθνή θέματα, ενώ το 64% των Ελλήνων είναι υπέρ μιας Ε.Ε. με μόνο νόμισμα το ευρώ. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό όρο που φτάνει το 58%, ενώ στις χώρες που εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ αυτής της άποψης περιλαμβάνεται και η Ιρλανδία (με ποσοστό θετικών απαντήσεων 80%).

Το πλήρες κείμενο της έρευνας είναι διαθέσιμο από τις διαδικτυακές σελίδες της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (24.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου