Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Παχύσαρκος ένας στους 10 ενήλικες παγκοσμίως

Παχύσαρκος είναι ένας στους 10 ενήλικες παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet». Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ συνέλεξαν στοιχεία για τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), την χοληστερίνη και την υψηλή πίεση από το 1980 ως το 2008 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πίεση και η χοληστερίνη μειώθηκαν στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ η παχυσαρκία αυξήθηκε γενικώς σε όλο τον κόσμο.

Το 2008, το 9,8% των αντρών και το 13,8% των γυναικών παγκοσμίως ήταν παχύσαρκοι _ δηλαδή είχαν ΔΜΣ άνω των 30 (ο ΔΜΣ βρίσκεται αν διαιρέσουμε το βάρος σε κιλά με το ύψος στο τετράγωνο). To 1980 τα ποσοστά αυτά ήταν 4,8% και 7,9% αντίστοιχα.

Tον υψηλότερο ΔΜΣ στον κόσμο έχουν οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού _ 34-35 κατά μέσο όρο, το οποίο είναι ως και 70% υψηλότερος από άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική.

Από τις ανεπτυγμένες χώρες, την μεγαλύτερη αύξηση του ΔΜΣ εμφάνισαν οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία για τις γυναίκες ή η Βρετανία και η Αυστραλία για τους άντρες. Η μικρότερη αύξηση του γυναικείου ΔΜΣ καταγράφηκε στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία _ οι δυο τελευταίες είχαν και την μικρότερη αύξηση στους άντρες την ίδια περίοδο.

Πηγή: Το Βήμα (04.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου