Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η χρήση της ιστορίας στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του κύκλου "Η Ιστορία με το φακό του παρόντος-Μνήμες και πάθη", διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Η χρήση της ιστορίας στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011, 19:00 - 21:00, στην Αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων.

Η προοπτική του μέλλοντος παραμένει άρρηκτα δεμένη με το παρελθόν, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οι ματιές στο παρελθόν μας μέσα από ερωτήματα νέα αλλά και παλαιότερα, ερωτήματα επίκαιρα ή επίμονα, τα οποία το παρόν επιβάλλει να επαναδιατυπωθούν προκειμένου να τα συζητήσουμε εκ νέου, έρχονται να φωτίσουν από απροσδόκητες οπτικές γωνίες πρόσωπα, γεγονότα, ερμηνείες, κάνοντας έτσι τη σχέση μας με την Ιστορία πιο ζωντανή, δημιουργική και γόνιμη.

Ορισμένοι ανάγουν τη σημερινή μεγάλη δημοτικότητα της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη στο γεγονός ή στην υπόθεση ότι ζούμε και σήμερα μια εποχή παρακμής, από αυτές που ταιριάζουν στον ποιητικό κόσμο του Αλεξανδρινού ποιητή. Είναι έτσι; Γιατί έχει πάθος με την ιστορία και με ποιον στόχο την εντάσσει στην ποιητική του; Γιατί προτιμά συνήθως την ελληνιστική περίοδο –ή και την ελληνορωμαϊκή, ενδεχομένως και τη βυζαντινή- αλλά όχι τη σύγχρονή του;

Ομιλητές:
Diana Haas: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Renata Lavagnini: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Palermo
Μιχάλης Πιερής: Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ποιητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου