Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών

Την εικόνα των Επτανήσων κατά τη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα όταν βρίσκονταν κάτω από αλλεπάλληλους ξένους κατακτητές _ Ενετούς, Ρώσους, Γάλλους, Τούρκους και Βρετανούς_ παρουσιάζουν τα έργα της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής και χαρακτικής με τις υπογραφές ορισμένων διάσημων ζωγράφων όπως ο Εντουαρντ Λιρ, ο Τζόζεφ Κάρτραϊτ, ο Τζιοβάνι και ο Γιόζεφ Σράντς, ο Θίοντορ ντι Μονσέλ αλλά και λιγότερο γνωστών, οπωσδήποτε όμως γοητευμένων από το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον των νησιών.

«Οι συλλογές του Μουσείου: Η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά 18ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος αυτής της έκθεσης στην οποία τα έργα παρουσιάζουν τα Επτάνησα λίγο πριν από το οριστικό τέλος της κυριαρχίας των Βενετών το 1797, καθ' όλη τη διάρκεια της διοίκησης των νησιών από τους Γάλλους (1797-1799 και 1807-1814), κατά την περίοδο της ύπαρξης της Επτανήσου Πολιτείας υπό ρωσσοτουρκική «προστασία» (1800-1807) και κυρίως κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Προστασίας των Ηνωμένων Κρατών των Ιονίων Νήσων (1815-1464).

Οι ζωγράφοι απεικονίζουν τοπία, κτίσματα και οικιστικά σύνολα, χωρίς να λείπει το ανθρώπινο στοιχείο, όπως περιγράφεται μέσα από τις ανδρικές και τις γυναικείες ενδυμασίες αστών και χωρικών, επίσημες και καθημερινές. Η απόδοση μάλιστα τόσο των κτισμάτων όσο και των λεπτομερειών των ενδυμασιών είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων ακριβής. Έτσι, τα έργα είναι πολύτιμα για τον αριθμό των πληροφοριών που παρέχουν, καθώς πολλά στοιχεία του πολιτισμού της Επτανήσου έχουν χαθεί ή ανεπανόρθωτα μετασκευαστεί μετά από τις αλλεπάλληλες εναλλαγές κυριάρχων, τους βομβαρδισμούς και τις φυσικές καταστροφές.

Σε όλα τα έργα, εξάλλου, είναι διάχυτο το ρομαντικό πνεύμα της εποχής, εμφανές στη μελαγχολική πολλές φορές ματιά των καλλιτεχνών, στην απεικόνιση σημείων με μυθολογικές αναφορές ως μία ευθεία αναφορά στην ιδέα του «χαμένου παραδείσου» αλλά και στην φιλοπερίεργη διάθεση του ερευνητή ενός ξένου, σχεδόν εξωτικού χώρου.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 5 -7, τηλ. 210 3231397): «Οι συλλογές του Μουσείου: Η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά 18ος - 19ος αιώνας».
Διάρκεια έκθεσης: 16 Φεβρουαρίου ως 1 Μαΐου 2011.

Πηγή: Το Βήμα (15.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου