Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η υγιεινή διατροφή αυξάνει το παιδικό ΙQ

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει τόσο τη σημαντική ωφέλεια που έχει η υγιεινή διατροφή στα μικρά παιδιά όσο και τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, τα σνακ, τα γλυκίσματα κτλ. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι ανθυγιεινές τροφές περιορίζουν την ευφυΐα των παιδιών, ενώ αντίθετα η υγιεινή διατροφή αυξάνει το ΙQ τους. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 4.000 παιδιών παρακολουθώντας τα από 3 ως 8,5 ετών. Στο τέλος της έρευνας υπέβαλαν τα παιδιά σε διάφορα τεστ νοημοσύνης.

Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες: η πρώτη είχε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λίπη, ζάχαρη και σνακ· η δεύτερη κατανάλωνε κρέας, πατάτες και λαχανικά· η τρίτη είχε το πιο υγιεινό διαιτολόγιο, με ψάρια, σαλάτες και φρούτα.

Οπως διαπίστωσαν, τα παιδιά της πρώτης ομάδας όταν έφθασαν στην ηλικία των 8,5 ετών είχαν χαμηλότερο ΙQ από τα παιδιά των δύο άλλων ομάδων. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι ακόμη και αν κάποιο παιδί που τρώει ανθυγιεινά από την ηλικία των τριών ετών αλλάξει διατροφή λίγο αργότερα, η ζημιά στην ευφυΐα του έχει συντελεστεί. «Η ανάπτυξη του εγκεφάλου γίνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς τα πρώτα χρόνια της ζωής, γι΄ αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής ανάπτυξης ολοκληρώνεται σε αυτές τις ηλικίες. Οπως φαίνεται, ό,τι συμβαίνει και ό,τι κάνει κάποιος μετά τα πρώτα παιδικά χρόνια έχει μάλλον μικρή σημασία» δήλωσε η δρ Πολίν Εμετ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: Το Βήμα (09.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου