Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Απεικονίσεις της τρέλας κάθε σαββατοκύριακο στο Τριανόν

Ένα συμπόσιο και προβολές ταινιών για την ψυχιατρική και τη δημιουργικότητα, διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης «Αιτία θανάτου: Ευθανασία» με έργα της Συλλογής Prinzhorn από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης που παρουσιάζεται έως τις 13 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138.

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία μέσω του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία της με τον κινηματογράφο Τριανόν, προβάλλοντας επιλεγμένες ταινίες που παρουσιάζουν ζητήματα ψυχοπαθολογίας σχέσεων και κοινωνικών συμπεριφορών.

Ο κύκλος προβολών εστιάζει φέτος στις «απεικονίσεις της τρέλας», ενώ μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με ανθρώπους από τον ψυχιατρικό αλλά και εικαστικό χώρο, καθώς επίσης και τους σκηνοθέτες των ελληνικών ταινιών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

•Σάββατο 12 Φεβρουαρίου «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς». Ομιλητές: Γιώργος Μποτονάκης- Στέλλα Αρκέντη, Εισαγωγή: Νίκος Τζαβάρας

•Σάββατο 19 Φεβρουαρίου «Η αγάπη είναι διάβολος», Ομιλητές: Στέλιος Κρασανάκης-Ηλίας Βλάχος-Έρση Πίττα

•Σάββατο 26 Φεβρουαρίου «Τα φαντάσματα του Γκόγια», Ομιλητές: Μαρία Διαλυνά-Αργυρώ Κυριαζή-Ηλίας Παπαηλιάκης

•Σάββατο 12 Μαρτίου «Θεόφιλος», Ομιλητές: Γρηγόρης Μανιαδάκης-Λάκης Παπαστάθης

•Σάββατο 19 Μαρτίου «Πόλοκ, o ασυμβίβαστος», Ομιλητές: Τάσος Ψιμάρας- Γιώργος Μουσάς

Παράλληλα, διοργανώνει και συμπόσιο με θέμα «Δημιουργικότητα και παραφροσύνη» και παρουσιάζεται την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, στις 17:00 το απόγευμα στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, τηλ.: 210 3661043).

Εκπρόσωποι της Ψυχιατρικής, της Ψυχανάλυσης και της Τέχνης επιχειρούν μία υπέρβαση των προκαταλήψεων για τη φύση της ψυχικής ασθένειας –των ψυχώσεων και των νευρώσεων, ενώ μελετούν την ανάδειξη της δημιουργικότητας ως μέσο επικοινωνίας των ψυχικά ασθενών με την καλλιτεχνική πρωτοπορία, αλλά και την επανένταξη των ιδίων στον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο.

Ανάμεσα στους εισηγητές είναι οι: Nίκος Τζαβάρας, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι καθηγητές Ψυχιατρικής Θανάσης Καραβάτος, Γεώργιος Καπρίνης και Άρης Λιάκος και ο ιστορικός ιατρικής Μάικ Ρότζολ, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη «μη ελεγχόμενη δημιουργικότητα»

Οι Στέλιος Κρασανάκης, Μαρία Διαλλινά, Νίκος Ξυδάκης, Σάββας Μιχαήλ και Πέπη Ρηγοπούλου θα μιλήσουν για την «εκφραστική δύναμη της παραφροσύνης».

Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι το in.gr

Πηγή: Το Βήμα (08.02.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου