Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Στερεύουν» οι διευθύνσεις στο Ίντερνετ

Σε λιγότερο από 18 μήνες δεν θα υπάρχουν πια διαθέσιμες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών.

Όπως αναφέρουν οι προβλέψεις, η 9η Σεπτεμβρίου 2011 είναι η μέρα που θα δοθούν και οι τελευταίες ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε εταιρίες και ιδιώτες. Η δομή με την οποία δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός υπαγορεύει ότι τα πάντα στο Διαδίκτυο χρειάζονται μια μοναδική διεύθυνση, ή IP, χάρη στην οποία εξασφαλίζεται η διακίνηση της πληροφορίας και η μεταφορά της στους παραλήπτες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όλος ο διαθέσιμος χώρος διευθύνσεων θα εξαντληθεί μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο.

Επιπλέον, μια νέα μέθοδος που θα αυξήσει τον αριθμό διαθέσιμων διευθύνσεων δεν εφαρμόζεται ακόμη από αρκετούς οργανισμούς και χώρες, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς.

Το δίκτυο είναι κατασκευασμένο με βάση την τέταρτη έκδοση του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου απόδοσης διευθύνσεων, γνωστό και ως IPv4, η οποία μπορεί να παρέχει μέχρι τέσσερα δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Η διάδοχη έκδοση απ’ την άλλη, η IPv6, διαθέτει περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο.

Η συνεχής ανάπτυξη του Διαδικτύου συνδέεται άμεσα, όπως είναι φυσικό, με τον αριθμό των διαθέσιμων διευθύνσεων. Αν και τη δεκαετία του 1970, όταν το Διαδίκτυο πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα, οι τέσσερα δισεκατομμύρια διευθύνσεις ήταν υπεραρκετές, τα αποθέματα σήμερα εξαντλούνται. Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν απομείνει περίπου 300 εκατομμύρια διευθύνσεις διαθέσιμες για να αποδοθούν στο Ίντερνετ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% του συνόλου των διευθύνσεων Διαδίκτυο.

«Όλη αυτή η υπόθεση της πρόβλεψης του πότε θα εξαντληθούν οι διαθέσιμες διευθύνσεις απαιτεί σε κάποιο βαθμό και μαντικές ικανότητες», σχολίασε ο Άξελ Πόλικ, γενικός διευθυντής της Ripe NCC, του οργανισμού που διαχειρίζεται την απόδοση διευθύνσεων για την Ευρώπη. «Πριν από δέκα χρόνια λέγαμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο πολύ μακρινό μέλλον», επεσήμανε ο Πόλικ. «Τώρα που όλοι τρέχουμε με ένα iPhone στο χέρι, φτάσαμε πλέον σε αυτή την εποχή».

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι διευθύνσεις θα εξαντληθούν σε λιγότερο από 18 μήνες, εξαιτίας του αυξανόμενου ρυθμού ζήτησης. Σε όλη τη διάρκεια του 2009, η Αρχή Απόδοσης Διευθύνσεων του Ίντερνετ (ΙΑΝΑ), παρέδωσε οκτώ μεγάλα πακέτα διευθύνσεων IPv4. Τις πρώτες ημέρες του 2010, έχει ήδη παραδώσει έξι.

Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη της σημερινής έκδοσης με την IPv6 δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η διαδικασία μετάφρασης μιας διεύθυνσης της μιας έκδοσης σε μορφή κατανοητή από την άλλη επιβαρύνει τους χρόνους απόκρισης. Συνεπώς, αν περισσότεροι πάροχοι δεν υιοθετήσουν το νέο πρωτόκολλο, οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την ταχύτητα πλοήγησης στο Ίντερνετ.

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι σήμερα, λιγότερο από το 1% των διευθύνσεων λειτουργούν με την έκδοση IPv6, ενώ εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι μόνο 6% των δικτύων που απαρτίζουν το σημερινό Διαδίκτυο χρησιμοποιούν την καινούργια έκδοση. Αξιοσημείωτο είναι ότι Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες του νέων τρόπου απόδοσης διευθύνσεων.

Πηγή: Η Καθημερινή (12.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου