Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Βράβευση μαθητικών εντύπων

«Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να εκφραστούμε ελεύθερα», έλεγαν οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από διάφορες γωνιές της χώρας που είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου την αίθουσα της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).

Αν και η τελετή απονομής βραβείων του 17ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ» ξεκίνησε στις δέκα και μισή, τα παιδιά με τις φωνές και τον ενθουσιασμό τους έδωσαν το στίγμα τους τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Οι λιλιπούτειοι δημοσιογράφοι στην εκδήλωση συνέχισαν το καθήκον τους κάνοντας ρεπορτάζ, έβγαλαν τα κασετόφωνα και τις φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίσουν τις στιγμές.

«Θέλαμε να δούμε τι πάει να πει δημοσιογραφική έρευνα. Το θέμα μας ήταν το Διαδίκτυο, δεν είχαμε όμως Ιντερνετ καφέ στο χωριό μας. Γι΄ αυτό πήγαμε με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ στο Διδυμότειχο. Μοιράσαμε ερωτηματολόγια και κάναμε μικρές συνεντεύξεις», δηλώνει ο μαθητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, από τους Μεταξάδες Εβρου.

Η παραλαβή των βραβείων ήταν μια ευκαιρία για να βρεθούν με συνομηλίκους τους από σχολεία άλλων πόλεων και νομών και να συζητήσουν για θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στη δική τους μικρή εφημερίδα. «Είμαστε ένα μικρό σχολείο του νομού Ηλείας, μιας πολύπαθης αγροτικής περιοχής που ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα του, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007». Η Αναστασία Συρογιάννη, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Βουρνάργου, παραλαμβάνει το βραβείο της και θυμίζει τις δύσκολες ώρες που έζησαν στον τόπο της. Αρθρα και ρεπορτάζ από ακριτικά μέρη, όπως το νησί της Κάσου ή το χωριό Μεταξάδες του Εβρου, έφτασαν στην αίθουσα μέσω των παιδιών. Ο μικρός Ματθαίος από την Κάσο ή η Χρυστάλλα από το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου της Πάφου έδωσαν το «παρών» στην τελετή. Χειροκρότημα

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν πήρε το μικρόφωνο ο Γιώργος Δατσέρης, μαθητής Γ΄ Λυκείου στο Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ηλιούπολης, ο οποίος απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Τους μαθητές καλωσόρισαν στην εκδήλωση ο διευθυντής των «ΝΕΩΝ» Χρήστος Μεμής και ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ», Μηνάς Βιντιάδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. «Εχουμε την ευθύνη να αλλάξουμε το σχολείο, να το κάνουμε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Είμαι βέβαιη πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βγουν κορυφαίοι δημοσιογράφοι με σπουδές και ήθος», δήλωσε. «Ενα μεγάλο μπράβο σε αυτά τα παιδιά που βραβεύουμε σήμερα αλλά και σε εκείνα τα οποία συμμετείχαν στη διαδικασία», τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στον φετινό διαγωνισμό, τα παιδιά κλήθηκαν να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το θέμα των προσφύγων. «Στα παιδιά δόθηκε η ευκαιρία να δουν με τα μάτια των προσφύγων», τόνισε η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πηγή: Τα Νέα (10.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου